Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Här hamnar din kommun – tidningen har rankat var det är bäst att bo

Det är bäst att bo i Kalmar, enligt tidningen Fokus ranking. Foto: Pixabay

Här hamnar din kommun – tidningen har rankat var det är bäst att bo

Det är bra att bo i Kalmar, rätt bra i Vimmerby, sådär i Västervik – och riktigt uselt att bo i Hultsfred. Det menar tidningen Fokus, som har rankat Sveriges kommuner. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Tidningen Fokus har rankat Sveriges bästa kommuner i hela 16 år. Totalt används 360 faktorer vilket gör det till Sveriges mest ambitiösa jämförelse, enligt tidningen själva. 

Totalt har Sveriges 290 kommuner jämförts i tolv huvudkategorier, bland annat trygghet, demokrati och jämställdhet, utbildning samt kultur och miljö. Nyheter för i år är kategorierna äldreomsorg samt hur kommunerna klarar Agenda 2030-målen.

– Det finns flera viktiga trender i Sverige just nu som Bäst att leva 2021 fångar upp och sätter fingret på, säger Fokus chefredaktör, Jon Åsberg.

Under pandemin har den gröna vågen ökat i styrka, enligt tidningen. 

– Den starkaste är att Gröna vågen fortsätter och verkar ha ökat i styrka genom pandemin. Storstäderna tappar befolkning till andra tätorter, och även till landsbygden. Det är sånt som politiker, stadsplanerare och beslutsfattare på både riksplanet och kommunal nivå måste hålla koll på.

Hultsfred i källaren

Av vår tidnings fyra kommuner klarar sig Kalmar bäst i att leva 2021-rankingen. Kalmar hamnar på en 24:e plats av rikets 290 kommuner. Även Vimmerby kommun får en relativt framskjuten placering och ett bra hopp jämfört med förra året. Vimmerby hamnar på plats 91 och är så bra som tvåa när det gäller trygghet.

Västervik är inte långt efter och hamnar på plats 146.

För Hultsfred är det dock rätt ned i källaren. Att bo i Hultsfred är så uselt enligt tidningen att man inte ens får en helt egen placering. I stället hamnar Hultsfred någonstans mellan plats 271 och 290. Här har tidningen valt att inte publicera någon inbördes ordning.

Andra kommuner som hamnar i bottenskiktet är bland annat Filipstad, Högsby, Ljusnarsberg, Ludvika och Surahammar. Vaggeryd är bäst i Småland enligt rankingen på plats 19.

Bäst i hela Sverige? Lomma, förstås. Vad annars, tänker ni säkert.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: