Annons:

Sök

Annons:

POLITIKERN: ”DET HAR VARIT EN MARDRÖM”

Politikern i Vimmerby ser framåt efter att hennes partikamrat dömts för dödshotet. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

POLITIKERN: ”DET HAR VARIT EN MARDRÖM”

I går dömdes en Vimmerbypolitiker för att ha dödshotat en partikamrat. Den utsatta politiken är lättad över den fällande domen.
– Det är skönt att det är avgjort, säger hon.

Annons:

Dödshotet uttalades till partiets ombudsman – som var inkopplad för att medla i stridigheterna inom partiet – för nästan exakt ett år sedan. Mannen har menat att det var uppenbart att hotet inte var allvarligt menat – men tingsrätten dömde mannen för olaga hot under gårdagen.

I samma dom dömdes mannen även för flera grova sexuella brott mot ett barn i sin närhet. Straffet blev fem års fängelse.

Den drabbade politikern är lättad över domen.

– Jag tycker att det är en korrekt dom, man har gjort ett bra arbete och det var relevanta frågor under rättegången. Jag trodde att det skulle vara jobbigare att bli förhörd, men det var en bra åklagare och jag har haft ett bra målsägarbiträde. Domen är tydlig och välformulerad och visar att det är viktigt att man alltid polisanmäler hot mot politiker. Jag tycker att det är jättebra att partiombudsmannen tog det här på allvar och polisanmälde. Jag är väldigt lättad över att det är avgjort nu.

Hur var det att möta den här mannen i rätten?

– Jag kan inte säga att det blev ett möte, den här personen tittade inte upp från bordet och mötte inte min blick. 

"Det hade jag inte på kartan" 

Rättegången har skjutits fram vid flera tillfällen. När åtalet för de andra brotten väcktes slog ärendena ihop och behandlades i samma dom.

– Jag har inga synpunkter på det. Det är bara skönt att det är avgjort.

Hur har hotet påverkat dig och din familj?

– Det har varit en mardröm. Det var inget som jag hade kalkylerat skulle kunna hända när man är politiker i Vimmerby och att det ska kunna komma från en partikamrat… Det hade jag inte på kartan. Jag vet fortfarande inte skälet och det gnager, så är det ju, säger politikern och fortsätter:

– Det har varit anspänt och stressande allting det här. Bara att bli kallad till rättegång har jag aldrig blivit tidigare och det var jättesvårt att förklara för mina anhöriga att efter allt som hänt så kommer ett dödshot. Varför och vad är orsaken? Det var det svåraste.

Nyheten om mannens övriga brottslighet förvärrade situationen på nytt.

– När det andra åtalet kom blev det också mycket tankar kring om det hade kunnat verkställas. I samband med dödshotet fick jag en utredning om hotbilden och den polisen gick igenom och förklarade situationen på ett bra sätt. När det andra åtalet kom förstår man hur gränslös den här personen är. Då blev det sömnbrist på nytt, det har varit en mycket jobbig tid igen och påverkat även anhöriga.

"Tänker att det är sorgligt" 

Politikern tycker att hon fått bra stöd från delar av partiet.

– Från riksnivå och distriket har många stöttat mig, men inte på lokal nivå.

Hur ser du på det?

– Jag tänker att det är sorgligt. Jag har lagt tio år av engagemang för att försöka göra bra saker och Vimmerby bättre. Jag har lagt mycket tid som också påverkat min familj, men jag känner att jag fått ett väldigt starkt stöd i samhället och inte mötts av hat från någon. Det är jag tacksam för.

Tycker du att domen påverkar bilden av krisen i stadshuset som ni båda var en del av?

– Det får andra bedöma. Det är inte min uppgift att bedöma det, det får andra göra. Däremot är det många som kommer fram och frågar vad det var som hände den hösten. Det verkar inte vara klargjort för många. 

Hur ser du på din politiska framtid?

– Jag kommer fullfölja mitt förtroendeuppdrag som väljarna gav mig 2018.

Har du några tankar runt valet nästa höst?

– Nej.

Påverkas ditt beslut av den här händelsen?

– Nej, den är avgjord i en rättegång och den får vara nu. Den här personen är utesluten och det här är färdigt. Jag är tacksam över domslutet och tacksam för det bemötande och den respekt och omtanke som jag har mötts av. Jag hoppas att att många vill engagera sig i Vimmerby trots det här, men har förståelse för att man tvekar.

Skadeståndet på 5 000 kronor kommer politiken skänka till olika hjälporganisationer.

– Mitt fokus är att stötta utsatta barn. Barn är framtiden.

Fotnot: 

Här kan du läsa vår huvudartikel om domen. 

Här kan du läsa en förklaring till varför vi inte namnger den dömda politikern. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: