Annons:

Sök

Annons:

Riksdagsledamoten från Vimmerby:

Gudrund Brunegård, riksdagsledamot från Vimmerby, sitter också med i Kristdemokraternas partistyrelse. Foto: Arkivbild

Riksdagsledamoten från Vimmerby: "Har full förståelse för Ebbas beslut"

Ebba Busch har erkänt grovt förtal av pensionären Esbjörn Bolins tidigare ombud Johann Binninge. Men KD-ledarens egen partistyrelse har ett fortsatt orubbat förtroende för henne.
– Jag har full förståelse för att hon kom fram till det här beslutet, säger Gudrun Brunegård från Vimmerby.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Polisutredningen mot Ebba Busch har sin grund i ett inlägg som KD-ledaren gjorde på sociala medier den 19 februari i år. Där gav hon sin syn på den segdragna och infekterade fastighetstvisten med 82-årige Esbjörn Bolin. I inlägget skrev hon bland annat om Bolins tidigare ombuds, Johann Binninge, bakgrund som dömd i brottmål.

Bara dagar senare polisanmälde Binninge Ebba Busch för grovt förtal.

KD-ledaren raderade senare de juridiskt känsliga radera på inrådan av sin advokat, men då hade inlägget redan fått stor spridning via Facebook och Instagram.

”Inga sakuppgifter jag hänvisat till har varit felaktiga. För mig har sanningen alltid varit viktig, men lagen tar inte hänsyn till sanningshalten. I Sverige kan även sanningen vara förtal. I andra länder fungerar det inte så, men vi befinner oss i Sverige och här gäller svensk lag” skrev Ebba Busch i det Facebook-inlägg där hon häromdagen förklarade varför hon väljer att erkänna brottet.

Menar att hon är oskyldig

I samma inlägg förklarar hon också varför hon valt att acceptera strafföreläggandet, trots att hon menar att hon är oskyldig. Bland annat handlar det om att en rättegång skulle ligga långt fram i tiden och att hon anser att det är viktigare att lägga tiden på sitt parti och det politiska arbetet i stället.

”Om jag då måste betala böter för att ha kallat en spade för en spade så får det vara så”, skriver hon.

Busch erkännande betyder att överåklagare Anders Jakobsson nu utfärdar ett strafföreläggande, och att hon döms till 60 dagsböter om 1 000 kronor, totalt 60 000 kronor. Därmed undviker KD-ledaren en oviss offentlig rättegång och åtal om grovt förtal. Hon ser också till att den här frågan läggs åt handlingarna så långt innan valet hösten 2022 som möjligt.

Orubbat förtroende för Ebba

Riksdagsledamoten Gudrun Brunegård är ledamot i Kristdemokraternas partistyrelse, och där är förtroendet för Ebba Busch orubbat.

– Förtroendet för henne är oförändrat. Ebba har informerat partistyrelsen löpande under tiden ärendet har varit på bordet. I fredags fick vi tillfälle att diskutera saken när Ebba inte var närvarande, och det var en helt enig partistyrelse. Vi ställde även kontrollfrågan om någon var däremot, och det var inte någon, berättar Gudrun Brunegård.

– Personligen har jag full förståelse för att hon kom fram till det här beslutet. Det är både jobbigt mentalt och tidskrävande att ha en långdragen process som det hade kunnat bli annars. På detta vis konstateras det att svensk lagstiftning är otydlig på den här punkten – trots att uppgifterna är sanna, det finns en dom på det och att även personen har bekräftat det i medier. Men enligt svensk praxis får man inte vidareförmedla den här typen av uppgifter, då kan det uppfattas som förtal.

Kommer KD att driva på för en lagändring eller ett förtydligande i den här frågan?

–Det är inget vi har resonerat kring. Jag sitter ju inte heller i justitieutskottet, så jag vet inte om diskussioner förs där.

Kan du förstå de som antyder att hennes erkännande handlar om att tidigarelägga frågan, och slippa få den mitt i en valrörelse, med all uppmärksamhet det innebär?

– Visst kan jag förstå det, det är alldeles naturligt. Samtidigt tycker jag inte att det är konstigt, vem vill ha en sådan här sak som stör när man vill fokusera helt på politiken och hjälpa Sverige ur krisen?

Hur tror du att allmänhetens förtroende för Ebba Busch och för KD:s inställning till brott har förändrats?

– De reaktioner jag har fått från gemene man är att man anser att Ebba mer eller mindre har blivit utsatt för en häxjakt, och att man hoppas att det tar slut i och med detta.

– Om inte Ebba hade varit partiledare, och en högprofilerad sådan, så hade det här inte hänt överhuvudtaget. De personer som drog i gång det hela har ju sagt att de ska göra allt för att förstöra livet för henne. Det är bara sorgligt att människor kan bete sig på det sättet, menar Gundrun Brunegård.

Tvistemålet påverkas inte

Fastighetsbråket mellan Esbjörn Bolin och Ebba Busch påverkas inte av KD-ledarens erkännande och beslutet om strafföreläggande.

Rättegången i det tvistemål, där Ebba Busch har stämt Bolin sedan han ångrat sig och inte vill sälja trots ingånget avtal, inleds den 24 oktober.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: