Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Wenström tonar ned nedläggningshotet – ”Inte värst drabbade”

Vimmerby Bios Fredrik Wenström vill se en förändring va biomomsen. Foto: Jakob Karlsson

Wenström tonar ned nedläggningshotet – ”Inte värst drabbade”

Fredrik Wenström tonar nu ned Vimmerbys Bios nedläggningshot. Bion är inte hotad under den närmaste framtiden.
– Det blev fel i SVT:s artikel. Även om vi drabbas jäkligt hårt så är vi inte värst drabbade, säger han.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Höjningen av biomomsen, från sex till 25 procent, har slagit hårt mot de mindre oberoende biograferna på landsbygden. Vimmerby Bio är en av dem.

Till SVT sa Fredrik Wenström så här i en intervju som publicerades i går:

– Vi klarar nog av att hålla ut under hela nästa år, men om inga förändringar genomförs kommer vi att tvingas stänga. Om det händer så är biografverksamheten nog död för gott i Vimmerby, säger Fredrik Wenström.

 "Inget akut hot"

Till Dagens Vimmerby tonar Wenström ned nedläggningshotet.

– På ett sätt är det sant att vi kan tvingas stänga någon gång, men vi älskar bion och det är därför vi gör det. Det finns inget akut hot, utan vi har haft en strategisk plan som vi jobbat efter under flera år. Efter momshöjningen får vi revidera den, men vi är inte värst drabbade. Våra kollegor i Säffle tvingas stänga igen den 31 januari.

Vimmerby Bio har långtgående planer på att byta ut alla stolar i de två salongerna. De har nu fått skjutas på framtiden. En orsak är momshöjningen.

– Vi skulle ha varit klara med alla stolar redan nu, men nu får vi ta det bit för bit istället. Vi kommer börja med det i vår.  

 "Det är inte rimligt"

Momshöjningen har försämrat bions marginaler. 

– Vi har inte kunnat ta ut det på biljettpriser och får i stort sett 20 procentenheter i ökad kostnad. Nu väljer vi att stänga biografen i några dagar som en del av det här upproret. Vi vill uppmärksamma att det är orättvist i kulturbranschen. Ställer sig en skådespelare på Dramaten så är momsen sex procent, men på bioduken är det 25. Det är inte rimligt.

På sikt är Vimmerby Bios problem att kunna finansiera investeringar.

– När vi gjort tunga investeringar sista åren så har vi själva pytsat in pengar, de kan vi inte ta tillbaka nu. Bion går ihop sig, men vi behöver lite marginal för kommande investeringar. Vi jobbar med att ha en teknik i framkant och måste ha det för att vara livskraftiga.

 Drabbar hela branschen

Regeringen har satsat 25 miljoner på biografer i landsbygden.

– Men det är ingen kompensation för momsen. Det är ett stöd som kan sökas när det gäller investeringar och det förbättrar ju inte den dagliga driften. Jag tycker att man smiter ifrån sitt ansvar och till och med Filminstitutets vd säger att man bör sänka momsen. Vi vill att man gör om och gör rätt. Det som man varnade för inför momshöjningen är ett faktum nu. 

Wenström ser ett större problem än de enstaka biograferna.

– Initialt drabbar det här oss som liten biograf, men när vi inte kan ta ut det i ökade biljettpriser blir det mindre tillbaka till filmbolagen och i förlängningen drabbar det manusförfattare, skådespelare och filmare. Det slår tillbaka på alla.

Vimmerby Bio visar betydligt mer film i dag jämfört med för några år sedan.  

– Det här är orättvist och tufft, men vi gasar på och kör. Det är vår plan och vi tänker fortsätta. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: