Annons:

Sök

Annons:

  • Micces största uppdrag –

    Vimmerbykonstnären Micce Rylander ställer ut på Kulturnatt Stockholm den 24 april. Foto: Örjan Karlsson

  • Micces största uppdrag –

    One Moment – en del av Pang! Kungen är död. Men vem gömmer sig egentligen där? Art by: Micce Rylander. Foto: Örjan Karlsson

  • Micces största uppdrag –

    A passionato – en del av utställningen Pang! Kungen är död. Det var på Kungliga Operan Gustav III sköts. Art by Micce Rylander. Foto Örjan Karlsson

Micces största uppdrag – "Det fränaste jag har gjort"

– Det största, bästa och fränaste jag har gjort, och det har inte ens börjat ännu, säger Vimmerbykonstnären Micce Rylander.
Micces konsutställning Pang! Kungen är död – en modern KONSTspirationsteori, har valts ut att visas under Kulturnatt Stockholm den 24 april.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Vimmerbykonstnären Micce Rylander lider av en ögonsjukdom och är på väg att bli blind. Innan dess vill han måla så många tavlor han hinner. Han har gjort över 30 utställningar och säljer så gott som allt han målar.

Nu är Micce aktuell med utställningen ”Pang! Kungen är död – en modern KONSTspirationsteori” under Kulturnatt Stockholm den 24 april.

– Jag skrek rakt ut av glädje när Stockholms stad ringde och berättade att de ville att jag skulle ställa ut. Tänk dig Slottet, Operan, Konstfack, Dramaten och Micce Rylander. Jag känner mig så jäkla stolt, säger han.

Mordet på Gustav III 

Namnet på utställningen anspelar så klart på det mytomspunna modet på Gustav III på Operan i Stockholm 1792. Under Kulturnatt Stockholm ger Micce Rylander en ny tolkning genom 25 filmatiserade målningar.

Konstnären har sin ateljé i den gamla kraftstationen Brännebro i Gullringen utanför Vimmerby. Strax intill hade hjärnan bakom mordet, Carl Fredrik Pechlins, sitt gods Ålhult. Under Pechlins tid, som varade från 1755 till 1795 utvecklades Ålhults säteri genom en omfattande småindustri bestående av bland annat tegelbruk, sågverk och järnbruk. Det var där allting startade, men historien tar oss ända in i nutiden.

– Då var dom tolv, idag är vi fler än någonsin som konspirerar bakom våra moderna masker, säger Micce.

"Ni får inte mssa det här" 

25 målningar har filmatiserats och anpassats till digitala plattformar av konstnären själv i samarbete med dokumentärfilmaren Matz Eklund från Björksebo utanför Vimmerby. Matz har bland annat gjort den Guldbaggenominerade ”Eva – en lyckost” om det svenska rockabillydrottningen Eva Eastwood, och har själv premiär på SVT den 15 april för sin sjunde dokumentär ”Dom kallar oss raggare”

Projektledaren för Kulturnatt Stockholm Eva Widgren hälsar att man inte får missa det här.

“Vi på Kulturnatt Stockholm är pirriga och väldigt entusiastiska inför att få dela den här unika Kulturnatten med alla tittare. Varenda aktör har lagt ner så mycket arbete för att publiken ska få ta del av just deras innehåll. Kulturnattsprogrammet är fyllt av många pärlor, ni får inte missa det här!”, hälsar projektledaren för Kulturnatt Stockholm Eva Widgren.

Sänds digitalt

När Kulturnatt Stockholm för andra året i rad antar en digital skepnad har växlarna dragits upp. 130 stora och små stockholmska kulturaktörer deltar i evenemanget som både kan upplevas genom en sex timmar lång direktsändning från flera platser i Stockholm, och genom ett Play-bibliotek med filmbidrag i alla möjliga genrer.

Redan förra året ställde Kulturnatt Stockholm om till ett digitalt format och nådde 872 000 personer med innehåll från 29 deltagande aktörer. I år har över 130 kulturaktörer anmält sig och den långa framförhållningen har tillåtit både stora och små aktörer att skapa spännande och nya upplevelser speciellt för Kulturnattspubliken.

Micce Rylanders utställning visas på Kristinehovs Malmgård vid Hornstull på Södermalm i Stockholm.  Kristinehovs Malmgård är en kulturförening med 1700-talet i fokus, och då framför allt den gustavianska perioden.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: