Annons:

Sök

Annons:

Facket oroligt för Camerata Nordicas framtid

Facket Symf är mycket oroligt över kammarorkestern Camerata Nordicas framtid. Foto: Pressbild

Facket oroligt för Camerata Nordicas framtid

Det råder upprorsstämning i länets kammarorkester Camerata Nordica. Nu ger fackförbundet Symf, Sveriges yrkesmusikers förbund, orkestern sitt stöd.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

– Det går inte att pausa verksamheten ett halvår och sedan trycka på play igen och förvänta sig att det ska låta som förut. Även om Camerata Nordicas verksamhet kommer igång igen till hösten kan man inte utgå ifrån att det blir med samma höga konstnärliga kvalitet, säger Gunnar Jönsson, Symfs vice ordförande.

Under rubriken "Camerata Nordica går mot sin undergång?" uttrycker fackförbundet skarp kritik beslutet att ställa in två produktioner under våren 2016. "Beslutet att ställa in vårens produktioner för Camerata Nordica och det faktum att nästa hösts program inte är fastlagt gör oss mycket oroliga", skriver fackförbundet. 

Frilansarna har hoppat av

Redan nu har orkesterns samtliga frilansande musiker meddelat att man hoppar av och lämnar Camerata Nordica.

"Det här är ytterligare ett bevis på att många av beslutsfattarna i vår bransch inte har den nödvändiga kompetensen. Man verkar inte förstå att en orkester inte fungerar som en inspelning. För en ensemble som är helt beroende av frilansande musiker är ledningens agerande katastrofalt. Det nödvändiga förtroendet som gör att en musiker vågar tacka ja till en produktion som ligger långt fram i tiden är nu helt bortblåst."  

– Den dialog som vi i den lokala avdelningen har haft med styrelsen för Kalmar Länsmusikstiftelse om Camerata Nordicas framtid har visat sig vara helt utan värde, säger Torbjörn Westman, Symfs ordförande i Camerata Nordica.

Skälet till de inställda produktionerna är ekonomiska. Ordförande i Länsmusiken är Vimmerbypolitiken Peter Högberg. 



Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: