Annons:

Sök

Annons:

Så placerar sig länets kommuner i den nya näringslivsrankingen

Flera kommuner i Klamar län tar rejälva kliv i Svenskt Näringslivs ranking över det lokala företagsklimaten, som släpptes i dag. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Så placerar sig länets kommuner i den nya näringslivsrankingen

Kalmar län tar kliv åt rätt håll i Svenskt Näringslivs årliga ranking av det lokala företagsklimatet. Västervik är en av de stora klättrarna i länet, men även Hultsfred och Vimmerby har kurvor som pekar åt rätt håll. Kalmar kommun tappar däremot lite.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv en årlig ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet med rankingen är att visa var i Sverige det är mest gynnsamt att starta och driva företag.

På onsdagsförmiddagen presenterades resultatet av 2021 års enkätundersökning, som gjordes under det första kvartalet och besvarades av 1 274 företag i Kalmar län.

Prioriterade frågor i länet

Det lokala företagsklimatet förbättras generellt i landet, och i år uppmättes det högsta snittbetyget för kommunernas sammanfattande omdöme på tio år; 3,43.

Företagen anser att den mest prioriterade åtgärden för att förbättra det lokala företagsklimatet är bättre dialog med kommunen. Ökad förståelse för företagande från kommunens beslutsfattare, liksom minskad brottslighet och ökad trygghet är också högt prioriterat.

Två prioriterade frågor i Kalmar län, och där kommunerna generellt får dåliga betyg av sina företag, är infrastruktur och upphandlingar.

Riskerar bli omkörd

– Utmaningarna är många för våra företag. Vi ser i dag att allt fler kommuner är på tå och jobbar hårt med dessa frågor, som om man bara står still så blir man omkörd, säger Ulrica Bennesved regionchef på Svenskt Näringsliv.

– Företagen behöver rätt förutsättningar för att kunna utvecklas, och om det ska gå bra för Sverige måste det gå bra för svenska företag. Företagen är motorn som ska bygga vår välfärd. Därför behöver vi skapa ett företagsklimat i världsklass.

Rejäla kliv 

Kalmar länet som helhet kliver upp ett par platser, och ligger nu på 13:e plats av landets 21 län i rankingen. Och det är några kommunerna i länet som svarar för rejäla kliv. Störst hopp upp i listan gör Borgholm, som rankas som 136:e kommun i landet – en förbättring med 66 platser.

Men även Västervik svarar för en rejäl klättring då man går från plats 238 år 2020 till årets placering som 177:a (+61 placeringar).

Hultsfred kliver upp 33 placeringar till plats 145, och Vimmerby klättrar tio placeringar till 220:e plats.

Kalmar halkar ner tolv placeringar, och landar i år på 137:e plats.

På det nationella planet åker Solna ner till tredje plats efter att ha toppat rankingen i sju år. Ny etta är Vårgårda, med Härryda på andra plats.

Fakta

Placering i landet 2021 (förändring från 2020):

48) Mönsterås (-8)

90) Torsås (+7)

136) Borgholm (+66)

137) Kalmar (-12)

141) Nybro (-49)

145) Hultsfred (+33)

177) Västervik (+61)

220) Vimmerby (+10)

223) Högsby (+61)

230) Oskarshamn (+22)

234) Emmaboda (-10)

275) Mörbylånga (-1)

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: