Annons:

Sök

Annons:

Stort firande när Ljunghälls fyller 100 – 600 inbjudna

Hans Linnér och övriga som jobbar på Ljunghäll i Södra Vi firar en pigg hundraåring i kväll.

Stort firande när Ljunghälls fyller 100 – 600 inbjudna

Ljunghäll AB är ett av de mest anrika och vinstrika företag som finns i Vimmerby kommun. I kväll blir det ett stort firande av en sällsynt pigg hundraåring.
– Det blir jätteroligt, säger vd:n Hans Linnér.

Annons:

1917 påbörjade Ljunghäll AB sin mycket framgångsrika resa i Reftele utanför Anderstorp.

1963 blev det Södra Vi som blev hemort för företaget.

Företaget, som under lång tid varit en av kommunens största arbetsgivare, har naturligtvis upplevt både upp- och nedgångar – men det är en hundraåring som definitivt är vid liv. 

I kväll firas pressgjuteriet hundra gånger om. Samtliga anställda i Södra Vi i dag – vilket är knappt 500 – är inbjudna. Dessutom de som arbetat på företaget under många långa år.

– Det blir en stor fest för våra anställda, inga kunder eller så är inbjudna, utan vi väljer att fokusera på våra anställda. Nu firar vi i Södra Vi och nästa vecka i Tjeckien. I juni firar vi i Kina, säger den nuvarande vd:n Hans Linnér. 

Varför väljer ni att göra så?

– Det är personalen som är kärnan. Alla kan köpa maskiner och utrustningar, men grejerna måste skötas bra. Därför vill vi fira det här tillsammans med våra anställda.

Pigg hundraåring

Under den stora festkvällen blir det god mat, musik, tal och en planerad efterfest. 

– Det blir fullt pådrag. Vi håller på till halv tolv och sedan kan det nog fortsätta. Det är inget spikat när vi slår igen. 

Alla hundraåringar är inte lika pigga som Ljunghälls är. Företaget har gjort vinster på över 100 miljoner kronor de två senaste åren. Kristiderna, som gjorde att Ljunghäll minskade personalstyrkan rejält, verkar borta.

– Det är jätteroligt och det är roligt att Ljunghäll växer och tittar vi historiskt har vi blivit mer av en internationell spelare. Ljunghäll är verkligen en global aktör och det gör att ett större fönster öppnas.

"Tror det finns kvar"

2003 sålde dåvarande ägarna Hans Gunnarsson och Ingrid Asp Ljunghälls till CapMan. För några år sedan såldes Ljunghälls på nytt och ägs nu av italienska Gnutti Carlo. 

Mycket har förstås förändrats under de här hundra åren. 

– Det går verkligen fortare och fortare. Det händer mycket nytt och känslan är att klockan går mycket fortare nuförtiden. Man måste anpassa sig snabbt.

Vad som händer i framtiden och om det blir ett eventuellt 200-årskalas återstår att se. 

– Jag är alltid optimist och tror att Ljunghälls finns kvar då. Jag tror att vi är en global spelare med en stark hemmabas i Södra Vi, säger Hans Linnér.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: