Annons:

Sök

Annons:

Rekordomsättning för Åbro Bryggeri – gör över 100 miljoner i vinst igen

Åbro Bryggeri slog omsättningsrekord 2017 med över en miljard i omsättning. Foto: Jakob Karlsson

Rekordomsättning för Åbro Bryggeri – gör över 100 miljoner i vinst igen

Åbro Bryggeri fortsätter att gå urstarkt. Ännu ett år blir vinsten en bit över 100 miljoner kronor – och omsättningen gick för första gången någonsin över en miljard.
– Det känns bra och tryggt, säger vd:n Henrik Dunge.

Annons:

Det går bra för samtliga av Vimmerby kommuns stora företag. BoKlok, Ljunghäll och Astrid Lindgrens Värld hade alla ett framgångsrikt 2017. Detsamma gäller för Sveriges äldsta familjebryggerie Åbro. 

– 2017 var ett bra år för oss, även om sommaren aldrig riktigt kom. Våren kom tidigt och överlag är vi nöjda, säger Henrik Dunge, vd för Åbro Bryggeri.

Åbro slog rekord för ett enskilt år när det gäller omsättningen. 

– Netto har vi en omsättning över en miljard kronor, det är rekord. Vi har en volymökning på sex procent och sålde cirka 104 miljoner liter förra året. Det är klart att det får man säga ser vettigt ut.

Exakt hur mycket vinsten landar på kan inte Dunge säga i det här läget, men det handlar återigen om över 100 miljoner. 2015 blev det 115 miljoner kronor i vinst och även 2016 var det över 100 miljoner kronor.

– Vi ligger i slutfasen med våra revisorer, men vi har ett krav på fem procents vinstmarginal och det kommer vi klara med råge. Ekonomiskt har det funkat bra, pundet svajade lite, men kom tillbaka mot slutet av året. De flesta länder har gått bra för oss, både den svenska marknaden och exporten. 40 till 50 procent av våra volymer ligger utomlands och England är störst för oss exportmässigt.

Handlar det om större vinst än 2016?

– Jag kan inte säga det, men det skulle kunna bli det.

"Hoppas på varm sommar"

Åbro har nu flera starka år bakom sig. 

– Det känns bra och tryggt med flera bra år bakom oss. Trots att vi investerar hårt och ökar på flera ställen så har vi stabilitet. Vi finns i flera länder och det är skönt att veta om någon marknad viker ner sig, så kan man komma upp på andra håll.

Nu hoppas man på en bra sommar vädermässigt och Fotbolls-VM.

– Vi hoppas på en varm sommar och Fotbolls-VM. VM brukar dra upp försäljningen på våra drycker vi och det hoppas vi på. 

Vad beror det på att det gått så bra utan en vettig sommar?

– Det är svårt att säga, men valutakurserna och den svenska kronan har varit stabil. Nu har vi ett val och Brexit-förhandlingarna som kan påverka. Vi kan inte påverka så mycket, utan det gäller att ha is i magen och planera.

Kan ni ta ännu ett steg?

– Ja, vi har kapacitet i och med att vi investerat så hårt att vi kan klara en vårrusch på den engelska och amerikanska marknaden. Just nu är det högsäsong i Australien och Nya Zeeland och det har gått bättre, även om det inte är några jättevolymer.

Några större investeringar är inte att vänta under året – men ändå ligger investeringsnivån på knappt 100 miljoner kronor. Under de senaste fem åren har Åbro investerat mer än en halv miljard.

– Vi ligger på samma nivå, mellan 75 och 100 miljoner kronor. Inga större investeringar just nu, men det är smågrejer och reinvesteringar. Vi har en stor anläggning så det behövs pengar för att hålla allt igång.

Det mesta i Vimmerby?

– Den stora delen är det. Vi har dotterbolaget i Sydafrika och indirekt är det våra investeringspengar, men vi räknar inte in det här på bryggeriet.

Hur ser det ut långsiktigt?

– Vi fortsätter med vårt arbete, vi har säkerställt elsidan och fjärrvärmen med kommunen. Det är investeringar i nya reningsverket, vi har några större investeringar på våra linor som kommer. Investeringen på mikrobryggeriet som vi gjort under förra året hoppas vi mycket på till sommaren.

250 anställda

Omkring 250 personer är anställda inom Åbro. 200 av dem jobbar i Vimmerby. Under fjolåret nyanställdes cirka tio personer. 

Om det skapas nya jobb under året är inte klart.

– Det beror helt och hållet på skift och så. Vi har hela tiden behov av sommarvikarier för att kunna hålla produktionen igång. 250 är egna anställda och under sommarhalvåret kommer det in mängder av folk.

 

Ciderfabriken, som stod klar under 2016, täcker en tredjedel av Åbros behov i nuläget. 

– Den är igång och rullar. Den har funkat bra, det är en enkel process men vi har sparat in en hel del transporter på det. Vi är beredda på att med en varm sommar kunna öka upp där. 

Ökar i England och USA

I Sydafrika, där Åbro har ett bryggeri, går det som förväntat.

– Det rullar på bra, men vi vill komma in mer med cidern. Det är en dyr produkt, men vi hoppas kunna hitta en lösning med nya distributionspartner och liknande.

Exporteras det till andra delar av Afrika?

– Vi täcker nästan hela Sydafrika nu och det vill vi säkerställa först, innan vi börjar titta norrut i Afrika.

I England har Åbro ökat ett par procent under 2017. 

– Det är en väldigt stor marknad och en klar fördel för oss. Där är cidern det stora och cidern är fortfarande vår stora exportprodukt, men vi hoppas att ölet ska komma mer under året. 

I USA är ökningstakten bra. 

– Det är från små siffror, men vi har bra ökningstakt där och det är bara att gneta på. Vi hoppas kunna komma igång ännu mer i Spanien också. Vi har en ny samarbetspartner där och hoppas få bra fart på det.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: