Annons:

Sök

Annons:

Drygt tre månader för nya chefen – så ser 2019 ut att bli för storföretaget

Lars Hagelberg har varit vd för Ljunghäll i drygt tre månader. Foto: Simon Henriksson

Drygt tre månader för nya chefen – så ser 2019 ut att bli för storföretaget

Ljunghäll AB är kommunens största privata arbetsgivare. I somras tog Lars Hagelberg över efter mångårige chefen Hans Linnér – och nu har han haft vd-posten i drygt tre månader.
– Det var inte många timmar jag behövde tänka på frågan, säger han.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Hans Linnér styrde det framgångsrika pressgjuteriet Ljunghäll AB i flera år. I somras gick han i pension och till ny vd utsågs Lars Hagelberg. Han har tidigare jobbat på Ljunghäll.

– Det är lite drygt tre månader på posten. Det känns jätteroligt. Jag är ekonom i botten och min profession har alltid varit ekonomichef eller CFO (finansdirektör), det är den ramen jag har hållit mig inom. Det är mycket företagsledning i det också, men att bli ansvarig för allt är riktigt roligt, säger Hagelberg.

De tre första månaderna har varit intressanta och utvecklande, säger han.

– Jag har lagt mycket tid på att prata med folk. Det handlar om att förstå vad som händer och hur våra medarbetare känner, vad som är bra och vad vi kan jobba med. Det finns många med goda idéer. Jag är ju inte heller ny här, jag har jobbat här i fem år och jobbat nära Hans.

Hur nära jobbade ni?

– Jag var CFO här då. Vi jobbade supertajt och jag lärde mig mycket av honom och han en del av mig. Det vi ser resultat av nu har vi jobbat med tillsammans, som etableringen i Kina. Vi reste runt där och tittade på marknaden. Nu har vi en stor fabrik som rullar i Kina.

Hade du tankar på vd-posten när Linnér skulle gå i pension?

– Nej, det fanns inga sådana tankar då. Det var ett erbjudande som dök upp förra hösten. Men när jag var på Ljunghäll och gick vidare fanns inga tankar på att jag skulle vara en bra vd. Det var inget jag tänkte på över huvud taget. Den tanken har kommit senare att det nog skulle kunna passa mig.

Bor i Eksjö

När frågan väl kom behövde han dock inte särskilt lång betänketid.

– Det var inte många timmar jag behövde tänka. Det kändes självklart. Jag gillar företaget och den här speciella Ljunghällandan, som är lite svår att ta på, insåg jag att jag saknade när jag lämnade. Den ville jag gärna tillbaka till. Vi har också väldigt bra ägare med Gnutti Carlo. Det är bra för Ljunghäll, de har muskler och vill satsa vidare.

Lars Hagelberg har sin bostad i Eksjö och pendlar till jobbet varje dag. 

– Jag har en bit att pendla, men jag har alltid pendlat i hela mitt liv. Vi flyttade till Eksjö i början av 2000-talet och jag har jobbat mycket i regionen.

Bland annat på Sapa i Vetlanda och nuvarande Hjältevadshus.

– Jag har bott i Småland i modern tid, kan man säga. Vi flyttade hit när jag var 13 år, så jag är präglad av småländsk mentalitet och sparsamhet.

Tryggt i Kina

De senaste åren har gått som på räls för Ljunghäll, som kunnat visa upp mycket fina siffror. Nu satsas en hel del pengar varje år också, men 2019 ser ut att bli ett mellanår för företaget ekonomiskt.

– Med alla investeringar vi gör blir det nog ett mellanår. Det kommer inte bli som förra året som var ett väldigt, väldigt bra år.

Hur blir omsättningen?

– Den kan nog bli något högre än tidigare, men vi vet inte var avmattningen tar vägen riktigt. Omsättningen har ökat månad för månad men planar ut lite nu. Vi vet inte vad de månader som återstår kommer landa på. 

Det går bra för Ljunghäll även utanför Södra Vi. Fabriken i Tjeckien går extremt bra. 

– Sedan 2015 har vi i princip dubblerat personalstyrkan där, så det rullar verkligen på. 

I Kina ser det också väldigt hoppfullt ut.

– Där är vi igång på allvar med full produktion och nya affärer. Där har vi tryggat de närmaste åtta åren kan man säga.

Fabriken i Kanada håller på att byggas just nu och där går det också enligt plan, säger Hagelberg.

– Vi ska börja producera kring årsskiftet där är tanken.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: