Annons:

Sök

Annons:

Ljunghälls avslutar en mängd visstidsanställningar ­– ”Ingen dramatik”

Ljunghälls avslutar en mängd visstidsanställningar efter vikande efterfrågan på lastbilssidan. Foto: Simon Henriksson

Ljunghälls avslutar en mängd visstidsanställningar ­– ”Ingen dramatik”

Sedan i maj har Ljunghälls utökat personalstyrkan med cirka 80 visstidsanställningar. Mellan 10-20 löper ut i slutet av oktober och förlängs inte. Vad som händer med de resterande är ännu inte säkert.
– Det finns ingen dramatik i det här, säger HR-chefen Henning Solli.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Skälet till att visstidsanställningarna uppkom var ett stort behov av arbetskraft under semesterperioden. I våras hade Ljunghälls också slaget i taket för antalet personer som får hyras in.

– I våras hade vi fyllt på till maxtaket med tidsbegränsade anställningar och därför behövde vi fylla på med visstidsanställningar över semestermånaderna. Vi kör fem skift i hög utsträckning och många av de visstidsanställda har blivit kvar tills avtalen löper ut.

 "Inget beslut än"

Enligt Solli löper mellan 10-20 visstidsanställningar ut den 31 oktober.

– De får gå hem nu. Det är en konsekvens av att vi ser en viss inbromsning från några av kunderna på lastbilssidan, men det är ingen dramatik i det här och det är i enlighet med de strategiska bemanningsplaner vi fattade beslut om efter lågkonjunkturen.

Övriga 60-70 har årsskiftet som sista datum.

– Där finns det inget beslut än. Förhoppningen är att anställningarna ska kunna löpa vidare, men så få funkar det inte alltid i verkligheten.

 "Kan inte fortgå för alltid"

Efter den stora nedgången 2008 har Ljunghälls en större andel tillfällig personal.  

– Efter det tog vi en strategi för att svara mot omvärldsförändringar. I vår verksamhet, där vi är underleverantörer, kan det hända saker. Vi tog framförallt beslut om att jobba med inhyrd personal för att kunna möta förändringar snabbare. Ska vi lägga ett större varsel blöder man ganska länge innan det händer något på kostnadssidan vid en lägre försäljning. Det är ett strategiskt beslut från ägarna och vi rekryterar också en del tillsvidareanställningar från vår inhyrda personal. Tillfälliga anställningar är därför viktigt för oss.

Känner ni någon oro inför framtiden?

– Det är svårt att spå i kristallkulan. Högkonjunkturen vi haft inom industrin kan inte fortgå för alltid, förr eller senare blir det en inbromsning. Att det skulle bli som 2008 ser jag som uteslutet, det var en finanskris som resulterade i det.

"Så vi ser det just nu" 

Ljunghälls satsar hårt i Södra Vi och spår 100 fler anställda inom några år.

– Vi driftsätter några projekt och nya produkter och det kommer generera arbetstillfällen. Det är viktigt att poängtera att vi kanske behöver ha en annan kompetens än tidigare. I takt med att automation och digitalisering gör sitt inträde i vår industri kommer andra kompetenser behövas.

Prognosen om 100 fler anställda ligger fast?

– Det är så vi ser det just nu.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: