Annons:

Sök

Annons:

Butiken lade om arbetet – minskat svinnet med 30 procent

Dennis Dahlin och Frida Hamrin på Ica Supermarket som minskat svinnet med 30 procent i år. Foto: Ossian Mathiasson

Butiken lade om arbetet – minskat svinnet med 30 procent

Efter årsskiftet har Ica Supermarket ändrat sitt arbetssätt för att minska svinnet från butiken. Effekten har varit lika omedelbar som stor. Svinnet har minskat med 30 procent.
– När man väl börjar jobba med något så kan det ge effekt, säger Ica-handlaren Frida Hamrin.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Att minska matsvinnet är en av de viktigaste klimatåtgärderna. Olika rapporter visar att uppemot en tredjedel av all mat som produceras slängs. Ica Supermarket har arbetat aktivt för att minska matsvinnet under 2019 och lyckats sänka nivån med 30 procent.

– Vi har tagit ett omtag kan man säga. Vi har upplyst personalen om att det är viktigt att ta tillvara på maten och försökt gå igenom varugrupp för varugrupp och se vad vi kastar mycket av och minskat sortimentet på de delarna. Det känns bra både för miljön och plånboken. Det är inte kul att kasta mat, men det är för miljön också. Vi kan bidra allihop, ingen kan göra allt, men alla kan göra något, berättar Frida Hamrin. 

Trodde du att ni skulle få sådan effekt?

– Nej det trodde jag inte, men när man väl börjar jobba med något så kan det ge effekt. Förhoppningen är att det ska minska mer framöver. Hjälps vi alla åt kan det minska ännu mer.

 Budade ut julknäcke till hästar

Svinnet i butiken i dag ligger på ungefär två procent av försäljningen och Hamrin hoppas på ytterligare minskning.

– Vi har lite grejer som vi ser över och vill inte bara kasta maten. Vi tittar på om någon organisation kan ta tillvara på det vi slänger.

Ett annat sätt är att låta andra arter ta hand om maten. Nyligen efterfrågade Ica Supermarket om någon hästägare ville ta hand om en större mängd julknäcke.

 "Sett att det växer"

En annan trend inom området är dumpstring, vilket innebär att personer tar mat från bland annat matbutikernas sopcontainrar. Stöld anser vissa, en viktig miljöinsats menar andra.

– Jag har sett att det växer, men på ett sätt är det inte så kul att folk är i vår container och jagar mat. Jag vet inte vilket syfte de som varit hos har haft och vi vill hellre försöka få ut maten genom en organisation. Det är inte så kul för personalen när de ska slänga mat och det sitter någon i containern.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: