Annons:

Sök

Annons:

Kraftigt konjunkturfall i länet – så är läget i Vimmerbys näringsliv

Kent Skaate beskriver läget i Vimmerbys näringsliv. Foto: Arkivbild

Kraftigt konjunkturfall i länet – så är läget i Vimmerbys näringsliv

Det råder en kraftigt avmattad småföretagskonjunktur i Kalmar län, det visar den nya Småföretagsbarometern. Nästa år förväntas konjunkturen hamna lägre än vid Sveriges två senaste finanskriser. Kent Skaate, företagschef vid Vimmerby Sparbank, beskriver situationen för Vimmerbys näringsliv.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Igår kom Småföretagsbarometern, konjunkturenkäten som undersöker småföretagens uppfattning av ekonomin och deras förväntningar på framtiden. Årets mätning visar på en kraftigt avmattad småföretagskonjunktur i Kalmar län. Även i landet i stort ser man en avmattad konjunktur för småföretagare och ett kraftigt fall efter coronavirusets spridning.

Enkäten visar att företagarna i Kalmar län upplever en kraftigt minskad tillväxttakt, samtidigt som prognoserna för framtiden är mycket pessimistiska. Sammantaget förväntar sig småföretagarna att konjunkturen nästa år hamnar lägre än vid båda Sveriges senaste finanskriser.

Kent Skaate, företagschef på Vimmerby Sparbank, menar att en ovisshet inför framtiden hos den enskilda konsumenten är bakgrunden till det kraftiga konjunkturfallet i länet.

– Överlag har konsumtionen gått ner i stan. Man är lite rädd för om man kommer bli av med jobbet och då sparar människor mer, berättar Kent.

Tydlig skillnad mellan branscher

I Småföretagsbarometern vittnar företagen om att sysselsättningstillväxten mattats av i länet. Det innebär att antalet företag i länet som har minskat sin personalstyrka är fler än antalet som har ökat den. I denna mätning placerar sig länets företagare under riksgenomsnittet. Kent Skaate menar att flera företag i Vimmerby tvingats varsla personal och att några av de större företagen även sagt upp personal. Efterfrågan från både Sverige och utlandet har stannat av sedan coronaviruset spred sig – vilket tvingar företag till indragningar.

Samtidigt menar Kent att det finns en tydlig skillnad mellan olika branscher och att situationen ser ljusare ut för besöksäringsföretagen i Vimmerby sedan Astrid Lindgrens Värld meddelade att man öppnar.

– Situationen är olika för olika branscher, vissa går till och med bättre nu än förut. Det är blandat men överlag har konsumtionen gått ner i stan, säger Kent.

– Om man ser till Vimmerbys del är det våra butiker i stan som fått det svårt när examen och skolavslutningar ställs in. Det är högsäsong för butikerna här och det är svårt att driva en butik när sånt ställs in, menar Kent.

Hänger på turismnäringen

Coronavirusets spridning kastar sig som en skugga över enkätsvaren på riksnivå. Konjunkturens fall ökade dramatiskt under mars och april och småföretagen räknar med att viruset förändrat deras möjlighet för tillväxt. I Kalmar län väntar orderingången det kommande året nå historiskt låga nivåer, till följd av pandemin. I Vimmerby hänger de kommande månadernas utveckling till stor del på turismnäringen, menar Kent Skaate.

– De nya reserestriktionerna från folkhälsomyndigheten gynnar ju Vimmerby. I vanliga fall åker vi ju mycket utomlands men i år blir det hemmasemester, förhoppningsvis kan det gynna lokala företag, säger Kent.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: