Annons:

Sök

Annons:

  • Effektfylld långfilm inspelad i Vimmerby – då är den klar för visning

    I somras genomfördes en två veckor lång filminspelning i Vimmerby. Därefter tog coloristen Fredrik Jönsson, VXF-artisten Jack Jägerman och förste klipparen Sebastian Waga över ansvaret för den avancerade postproduktionen. Foto: Micael Rundberg

  • Effektfylld långfilm inspelad i Vimmerby – då är den klar för visning

    Till sommaren ska rymdfilmen Among Stars vara färdig. I somras genomförde regissören Rahan Pakravan (bosatt i Vimmerby) och producenten/manusförfattaren Johan Nilsson inspelningarna på Mässhallarna i Vimmerby. Foto: Micael Rundberg

Effektfylld långfilm inspelad i Vimmerby – då är den klar för visning

Två veckors filminspelning genomfördes i somras på Mässhallarna i Vimmerby. Nu, ett halvår senare, är man halvvägs in i effektarbetet, och i sommar ska långfilmen ”Among Stars” ligga klar.
– Jag vet inte om det har gjorts en film med så här mycket VFX (visuella effekter) tidigare i Sverige, säger producenten och manusförfattaren Johan Nilsson.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Vimmerby och trakterna däromkring har varit inspelningsplats för flera filmer genom åren – såväl långfilmer som dokumentärer.

Men frågan är om det någonsin tidigare har spelats in en science fiction-film i staden?

Under två veckor i somras hyste ett filmteam in sig i samarbetspartnern Vimmerby mässhallars stora sal, och förvandlade den till en komplett filmstudio.

En ensam skådespelare  

Den här gången kommer det dock inte synas i rutan att filmen är inspelad i just Vimmerby. Dels görs den på engelska, dels är handlingen förlagd till rymden, och förutom i en uppbyggd kuliss föreställande en rymdkapsel, skedde filmning endast mot en gigantisk grön skärm.

Filmens skådespelare är endast en till antalet, Philip Hughes, som tidigare har kunnat ses såväl på Astrid Lindgrens Värld som på Dramaten och i flera filmproduktioner.

Kastas ut i rymden

– Filmen handlar om en framtida astronaut som efter en olycka kastas ut i rymden och driver omkring iklädd sin rymddräkt. Man kan säga att det är en överlevnadsfilm så till vida att han på olika sätt försöker ta sig hem, men samtidigt har han ljugit för sin familj, och den lögnen kommer fram i dialogen med hustrun, berättar Johan Nilsson som är producent och manusförfattare.

Filmen kommer bli omkring en och en halv timme lång, och filmades i stort sett helt i kronologisk ordning.

– I och med att det här är den första långfilmen för många av oss kändes det bra att göra så.

Gillar mindre orter

Anledningen till att inspelningen förlades till Vimmerby är flera. Dels bor regissören Rahan Pakravan i staden sedan några år tillbaka, dels tycker teamet att det finns mycket som väger över till de mindre orternas fördel.

– Vi har tidigare erfarenhet av att jobba på mindre orter, där har man nära till människorna och nära till allt annat också. Vi fick nys om Mässhallarna, och det var helt perfekt för oss, säger Johan Nilsson.

Ett år av efterbearbetning

Filmen spelades in i somras och sedan dess har postproduktionen pågått, som klippning, ljudläggning och framför allt effektarbete i dator. Till kommande sommar är tanken att ”Among Stars” ska ligga färdig att visas för filmpubliken.

– Jag vet inte om det har gjorts en film med så här mycket VFX (visuella effekter) tidigare i Sverige, säger Johan Nilsson.

VXF-artist tog över

De som satte tänderna i projektet efter inspelningen var VXF-artisten Jack Jägerman från bolaget Maze VXF, samt förste klipparen Sebastian Waga och coloristen Fredrik Jönsson, som båda ingår i postproduktionskollektivet Flaskpost. De var samtliga med under hela inspelningstiden i Vimmerby

– Vi tog allt till vårt kontor i Lund och började sortera, säger Sebastian Waga.

– I och med att det är ett så stort projekt och mycket att göra så tog jag hjälp att göra effekterna av ytterligare några VXF-artister, berättar Jack Jägerman.

Under två veckors tid filmades allt material till en 90 minuter lång film, är det vanligt att det går så snabbt?

– Vi jobbade på i ett ganska rappt tempo. Men visst är två veckor för 90 minuter ganska snabbt med en enhet – inte minst med tanke på hur ambitiöst projektet är. Jag tror jag talar för alla när jag säger att det här projektet är relativt extremt. Det är väldigt annorlunda att postproduktionen utgör en så stor del, åtminstone i Sverige, säger Jack.

Vad kan vi tittare ha för förväntningar?

– Ja nu är ju tanken att vi ska vara färdiga till sommaren, lite beroende på utmaningar och arbetsmängd. Det var just det som blev vårt allra första jobb – hur mycket och vad som skulle göras. Men ett rymdfamiljedrama med massor av bra effekter, och att den upplevs utspela sig i rymden. Rymden är en svår illusion att skapa, men vi är nog ganska säkra på att det ska gå hem, säger Jack Jägerman.

Hur filmen kommer att distribueras är inte helt klart ännu, men Johan Nilsson för diskussioner med ett antal intressenter.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: