Annons:

Sök

Annons:

Dackestupet stänger:

Dackestupet stänger för säsongen med tanke på mildvädret. Foto: Ossian Mathiasson

Dackestupet stänger: "Har varit en kanonsäsong"

Trots pandemin har säsongen för Dackestupet varit väldigt bra. Nu stänger man anläggningen på grund av mildvädret – men ser fram emot både sommar och kommande vintrar.
– På sätt och vis har det varit perfekta förutsättningar, säger Mikael Persson, ordförande i Hjortens SK. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Mikael Persson, ordförande i Hjortens SK som driver Dackestupet, låter nästan lite rörd när han berättar om hur vintersäsongen har varit:

 – Jag måste ge alla frivilliga som har varit där uppe och jobbat en eloge. Folk som har vanliga jobb och ändå går upp klockan tre på natten och ställer sig och sprutar snö för att det ska gå att åka skidor. Eller kör pistmaskin mellan klockan 21 och midnatt helt gratis. Utan dem skulle det inte finnas något Dackestup.

Var igång blixtsnabbt

Hjortens SK arbetar utan vinstintresse, men med ett engagemang som håller eldsjälarna sysselsatta redan långt innan den första snön fallit.

– Vi tittade konstant på långtidsprognoserna och när vi såg att det skulle bli kallt drog vi fram kanoner och slangar, så när kylan väl kom var det bara att trycka på knappen.

Tack vare denna framförhållning kunde man spruta ut snön rekordsnabbt och ur skidåkningssynpunkt har det varit en kanonsäsong, menar Mikael Persson.

– På sätt och vis har det varit perfekta förutsättningar. Det fanns ett uppdämt behov eftersom det inte blev någon skidåkning ifjol och pandemin har inneburit att folk söker sig utomhus.

Ekonomisk utmaning

Rent ekonomiskt har det dock varit lite kärvare, och ett tag var det oklart om man över huvud taget skulle kunna öppna. Efter samtal med Regionen där det konstaterades att folkhälsa inte bara rör Covid utan även möjligheten att kunna röra på sig öppnades emellertid backen, men med betydande restriktioner: begränsat antal människor i backen, begränsad skiduthyrning, stängd cafeteria och system för att hålla avstånd.

– Vi fick ta till extra slingor nere vid liften och organiserade ett utvändigt kösystem vid toaletterna.

Man lät även uppföra extra grillplatser, tillhandahöll ved och skaffade fler bord.

– Det har enbart varit positiv respons, folk har varit överlyckliga över att ha något att göra. Besökarna tycks också ha förstått att vi bara kan ge dem förutsättningar att hålla avstånd, inte kan hålla avstånd åt dem. Jag har inte hört talas om att någon enda skulle ha blivit smittad här.

Satsar på cyklingen

När liftarna nu stängt för säsongen vänds blickarna framåt, mot sommaren. Man har redan börjat med cyklingen, det kommer byggas en ny teknikbana och lederna kommer märkas upp enligt Biking South Easts system.

– Om allt går som det ska hoppas vi ha alla fyra svårighetsgrader plus teknikbanan färdiga lagom till midsommar. 

Hur blir det med kommande vintrar?

– Vi kommer finnas kvar! Så fort vi ser att det blir kallt kommer vi att köra. Vi är inget vinstdrivande företag utan en liten skidklubb som brinner för sporten och vill göra något för orten. Det kommer vi fortsätta göra.

Henrik Nestor

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: