Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Här är kommunkassans guldgossar – plus 26 miljoner

Kommunen tryckte in ensamkommande på Vimarhaga F, vilket är en stor del av förklaringen till socialnämndens unika överskott. Foto: Vimmerby kommun

Här är kommunkassans guldgossar – plus 26 miljoner

Hela Vimmerby kommuns resultat under 2016 räddas av de statliga ersättningarna för ensamkommande. Verksamheten gick 26 miljoner plus under 2016.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Socialnämndens och hela Vimmerby kommuns ekonomi räddades av de överdrivet höga statliga ersättningarna för ensamkommande barn under 2016. I Vimmerby gick verksamheten med ett överskott på smått svindlande 25,9 miljoner. Det innebär att den annars så ekonomiskt tyngda socialnämnden för första gången någonsin kan redovisa plussiffror i sitt bokslut: 4,2 miljoner. 

Utan ersättningarna från Migrationsverket hade socialnämnden alltså gjort ett nytt jätteminusresultat på över 20 miljoner kronor.

Egna verksamheten går minus

Kommunens senaste prognos för 2016 pekade på ett överskott på 24 miljoner kronor och även där är alltså det totala resultatet sämre än överskottet från verksamheten för ensamkommande.

– Det låter jättebra med ett plus, men det beror på överskottet från Migrationsverket. Vår egen verksamhet går minus, säger socialnämndens ordförande Eva Berglund.

Det gör den – och det rejält. Äldreomsorgen visar underskott på 9,2 miljoner, verksamheten för funktionshindrade på 8,2, hälso- och sjukvården på 2,5 miljoner.

– Ni kan räkna ut själva hur det hade sett ut utan pengarna från Migrationsverket. Det som gör att vi har fått det här överskottet är att vi staplade grabbarna på Vimarhaga F där vi hade tre killar på varje rum. Även om det blev sent påkommet så hade vi tur att vi hade Nygård. Vi har haft ett avtal om 60 platser och har inte behövt placera många barn utanför vår egen verksamhet.

Är det här ett bevis på att ersättningen från staten varit orimligt hög?

– Man kan diskutera om ersättningen varit rimlig, men vi har hållit det i vår egen verksamhet. De kommuner som har fått köpa platser har kanske gått med underskott för den här verksamheten. Vi har varit bra på att hitta lösningar.

"Arbetar med omställningen"

Den statliga ersättningen sänks i år, från 1 900 per barn och dygn till 1 350.

– Vi arbetar med den omställningen och kommer kunna berätta hur vi ska göra i april. Jag vill inte gå in på det nu, men bemanningen kommer att minska i den verksamheten.

Av socialnämndens bokslut framgår det också att kommunen lagt 1,8 miljoner till landstinget för att det saknats platser för att ta hem färdigbehandlade patienter. Förra veckan öppnades Vimarhaga F med 18 korttidsplatser.

– Nu ska vi kunna göra det.

Nytt underskott att vänta nästa år

Något överskott från verksamheten för ensamkommande kan inte kommunen räkna med nästa år.

– Det finns inget att hämta hem, vi måste ställa om den här verksamheten. Vi gläds åt 2016 för vi vet att vi inte kan räkna med överskott 2017 om inte staten skickar pengar till kommunerna. Med den ram vi fått kommer vi inte kunna lösa det, men vi har ingen prognos än. Vår uppgift att försöka göra en så bra verksamhet som möjligt inom de ramar vi fått. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: