Annons:

Sök

Annons:

  • Så var budgetdebatten i fullmäktige:

    Kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C). Foto: Simon Henriksson

  • Så var budgetdebatten i fullmäktige:

    Vänsterpartisten Lars Johansson.

  • Så var budgetdebatten i fullmäktige:

    Moderaternas Marie Nicholson.

  • Så var budgetdebatten i fullmäktige:

    Socialdemokraternas Helen Nilsson.

  • Så var budgetdebatten i fullmäktige:

    Sverigedemokraternas Jimmy Rödin.

Så var budgetdebatten i fullmäktige: "Beklagligt att du tog en tupplur"

Spänstigare har debatterna varit. Men det var naturligtvis inte helt friktionsfritt när den strama budgeten inför 2023 antogs. Väntat antogs dock majoritetens budgetförslag av fullmäktige. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Den ekonomiska krisen i Vimmerby kommun är inte över. Det var tydligt när nästa års budget antogs vid måndagens fullmäktige. Kommunstyrelsens förslag, som alltså vann bifall, innebär att de tre stora nämnderna – barn- och utbildningsnämnden, kommunstyrelsen och socialnämnden – ska effektivisera sin verksamhet med en procent. 

Det motsvarar nedskärningar med 10,5 miljoner kronor. Socialnämnden får ett besparingskrav på 4,3 miljoner kronor, barn- och utbildningsnämnden 3,9 miljoner kronor och kommunstyrelseförvaltningen 2,2 miljoner kronor.

Resultatet beräknas landa på elva miljoner kronor, vilket innebär en procents överskott och en bra bit från ett tvåprocentigt överskottsmål. I budgeten gör man riktade satsningar på särskolan (3,0 miljoner kronor) och familjecentral (1,4 miljoner kronor) och det blir förstås påslag för löneökningar utifrån en del avtalsförändringar (4,1 miljoner kronor).

Skatten förblir oförändrad och ligger kvar på 22,36 kronor per intjänad hundralapp.

– Vi måste poängtera den tuffa ekonomiska situationen. Det hjälper oss inte att andra kommuner har samma sits, men det är någon form av tröst att det inte bara är vi. Det här är en tuff budget, där vi sänker överskottsmålet med en procent. Det är klart att vi framöver måste jobba mot de önskade två procenten, inledde kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C) med att säga i sitt anförande.

Han talade även om en ny effektiviseringsgrupp som tillsatts.

– Vi har haft ett första möte och ser gärna att oppositionen är med framöver. Det tror jag behövs, att vi jobbar över alla gränser, fortsatte han.

"Tror inte på besparingar"

Näst på tur var Socialdemokraternas Helen Nilsson. Oppositionsrådet menade att deras budget ger tolv miljoner kronor mer till verksamheten än vad majoritetens budget gör.

– Majoriteten har gett med ena handen och tagit tillbaka med den andra. Vi tror inte på besparingar. Budgetramarna tål inte det. Budgetuppföljningen ser allt annat än ljus, sa hon från talarstolen.

Socialdemokraterna vill göra särskilda satsningar för att minska sjukskrivningarna bland kommunens medarbetare och göra tidiga insatser för barn och unga, för att undvika dyra placeringar på sikt.

– Det handlar om att upprätthålla en bra välfärd för alla våra medborgare. Vi ser att vi ligger väldigt högt när det gäller sjukskrivningar och tror att vi kan sänka det nästa år. Vi har lagt två miljoner mer till socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden. Lägger vi mer pengar i tidig ålder på de som har det tufft och svårt kan vi spara det på ungdomar som kommer snett senare i livet. Vi har lite mer intäkter för skatter och statsbidrag. Vi tror att befolkningen eventuellt ökar.

Dessutom öppnade hon för en förändringsbudget i höst, men lovade att inte ställa till med kaos om deras budgetförslag skulle falla.

Efter Helen Nilsson (S) var det Marie Nicholsons (M) tur. Hon var lika mörk som Jacob Käll (C).

– Det här är en budget som varit svårare att lägga än i normala fall. Vi har lagt en försiktig budget utan några hittepåpengar. Vi är medvetna om de ökade behoven och det är viktigare än någonsin att sätta prioriteringarna. Vad ska kommunen göra? För oss moderater är det givet att det är kärnverksamheterna med barnomsorg, utbildning och äldre. Vi ska alltid ha medborgarnyttan i fokus och Vimmerby har reserver att klara ett dåligt budgetår, sa hon.

Med tanke på att det är valår tror hon mer pengar kommer att komma efterhand.

– Det kan innebära att vi behöver göra justeringar längre fram, men vi står inför tuffa tider och det kommer krävas att vi släpper en del som vi tycker om men som inte är nödvändigt.

Finns inget reformutrymme

Ola Gustafsson (KD) gladdes åt satsningarna i Nosshult och Nybble samt arbetet med översiktsplanen. Att Vimmerby får en familjecentral beskrev han som väldigt glädjande, likaså att besöksnäringen ser ut att få en bra sommar.

– Men vi tvingas hitta effektiviseringar på de tre stora nämnderna och vill att varje skattekrona används så bra som möjligt. Men i övrigt finns inget reformutrymme, sa han. 

Lars Johansson (V) tog därefter plats i talarstolen och han menade att kommunens politiker inte lever upp till sitt ansvar för tryggheten i Vimmerby.

– Vi har sjukfrånvaro på tio, 15 och 18 procent. När jag var ny i politiken för tio år sedan var fem, sex procent för höga sjuktal. Nu är det ännu mer pressat och ännu svårare att rekrytera medarbetare. Då går det inte att fortsätta göra samma sak. Istället för satsa vill man tvärtom göra besparingar. Vi måste tala klarspråk och säga det som stämmer. Det är stress och press som gör dem sjuka. Det går inte att låtsas att det är ganska bra.

Inbjudan att delta i en effektiviseringsgrupp kommenterade Johansson så här:

– Vi har redan en kommunstyrelse som har det övergripande ansvaret. Det här arbetet borde ha gjorts i kommunstyrelsen eller budgetberedningen.

Han berörde också Vimmerby Tidnings artikel om den M-politiker som kommunen köpt tjänster av svart.

– Lokalmedias arbete är fantastiskt men som lokalpolitiker skäms jag. Vi måste vara ett föredöme och lösa den här tuffa ekonomiska situationen i Vimmerby. Ett sätt att visa att vi menar allvar är att gå före och sänka våra egna arvoden. Det går inte att bara fortsätta med samma lösningar. Nu får vi göra om från grunden och acceptera att det är en kris.

SD:s budget mötte kritik

Sverigedemokraterna presenterade också ett budgetförslag baserat på majoritetens förslag. 

– Vårt fokus ligger på trygghet, arbetsmiljö och psykisk hälsa, sa Jimmy Rödin (SD). 

Det behövs satsningar för att minska sjuktalen och förebygga ohälsa hos barn och unga, menade SD-politikern.

SD:s förslag innehöll bland annat satsningar på mer pedagoger och lärarassistenter. Men det var ett budgetförslag som fick svidande kritik av Lars Johansson (V).

– Ni satsar 900 000 kronor mindre på BUN med tanke på effektiviseringarna som finns i majoritetens budget. Ändå vill ni anställa fler pedagoger, lärarassistenter och återinföra kulturpengen. Hur går siffrorna ihop? Det matchar inte. 

SD ville och spara åtta miljoner mer än majoriteten på kommunstyrelsen.

– Det blir över tio miljoner med majoritetens besparingar. Vilka tio miljoner är det? frågade han.

I SD:s budgetförslag framgår att man vill sänka de politiska arvodena med tio procent, men i övrigt förklarar man inte vad det ska sparas in på. Jimmy Rödin tog ingen replik på Lars Johansson.

"Det är pyramidspel av S"

Helen Nilsson lyfte på nytt fria arbetsskor till vård- och omsorgspersonalen. 

– Jag ser inte någonstans att ni tagit höjd för det. Vart finns det i er budget? frågade Ola Gustafsson (KD).

– Minskar vi sjukskrivningstalet, så kommer det in pengar. Efter valet kanske det kan komma med i en förändringsbudget, replikerade Helen Nilsson (S).

– Att vi säkert tar in pengarna någonstans... Så kan man resonera på många områden, svarade Ola Gustafsson.

Peter Högberg (S), som för en mer anonym tillvaro politiskt numera, kritiserade den styrande majoriteten.

– Vad vill Centerpartiet? Vad vill Moderaterna? Vad vill Kristdemokraterna? Från oppositionens sida finns tre olika tankar, men det är noll tankar från den sidan, sa han och tittade på majoritetens platser i Plenisalen.

Ola Gustafsson (KD) begärde då replik.

– Det är beklagligt om Högberg tog sig en tupplur efter maten och vi ska nog inte upprepa anförandena igen. Det finns inget reformutrymme och då kan man inte göra som Socialdemokraterna och låtsas att det finns. Det går inte att satsa tio miljoner och få tillbaka 20 miljoner. Det här är pyramidspelsverksamhet av Socialdemokraterna. 

Debatten tog slut efter deras replikskifte och någon votering begärdes aldrig. Däremot reserverade sig samtliga tre oppositionspartier mot Vimmerbyalliansens budget. 

HÄR kan du läsa mer om budgeten.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: