Annons:

Sök

Annons:

C lyfter tre fokusfrågor inför regionvalet – vill ta två mandat

Leif Larsson och Per-Inge Pettersson lyfter tre fokusfrågor inför landstings/regionvalet. Foto: Simon Henriksson

C lyfter tre fokusfrågor inför regionvalet – vill ta två mandat

Den rutinerade duon Leif Larsson, Vimmerby, och Per-Inge Pettersson, Hultsfred, ska ordna två mandat för Centerpartiet ilandstings/regionvalet 2018. De lyfter fram nära sjukvård, företagande och matproduktion som tre fokusfrågor.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

– Vi har ett jättebrett program med 150 punkter, men har pekat ut tre fokusfrågor. Det handlar om nära vård, att företagande ger välfärd och matproduktionen, säger Leif Larsson (C).

Bland annat vill Centerpartiet att antalet listade patienter per läkare ska sjunka. I dagsläget ligger det på drygt 1 600. 

– Vi vill ned mot 1 200 och öka den fasta läkarkontakten. Det är ganska få i vården som är listade och det vore lättare om läkarna hade färre patienter. En säkrare primärvård, med bra patientkännedom, skulle minska trycket. Det måste vara fokus på patienten och man skulle undvika långa restider till sjukhuset. Det ger också en ökad delaktighet för den enskilde om det finns en bättre kontinuitet och en fast läkarkontakt. Det kan göra det lättare att bära den sjukdomsbild man har, säger Per-Inge Pettersson (C).

Att lägga en hel del dag på att åka till Västerviks sjukhus vill man undvika. 

– Att läkaren i stället åker till Vimmerby för att det finns specialister inom ögon, ortopedi och kirurgi är jättebra. Det är viktigt att slå vakt om det. Att åka till Västervik är en heldag, men det går ganska snabbt för personer i Vimmerby och Hultsfred om man inte behöver det. Det är ett resursslöseri ibland om man inte med en enkel åkomma kan få hjälp på hälsocentralen.

Om det inte blir fokus på primärvården proppar sjukhusvården igen, menar centerduon.

– Det är en mycket medveten satsning. Många mår dåligt och de måste snabbare få kontakt och hanteras för att få stöd. Vi ligger taskigt när det gäller självmord per capita och det handlar framför allt om unga tjejer. Vi vill att man ska jobba mer med suicidprevention och mer tillsammans med kommunerna för att förekomma den statistiken.

"Pendlingen måste öka"

Företagande är grunden för all vår välfärd, säger Leif Larsson. 

– All grund inom välfärden handlar om jobb och företagande. Kalmar län ligger halvtaskigt till och vi måste steppa upp. Det finns många småföretag, men nyföretagandet är för lågt. Vi ser att det är för få kvinnor och inte minst nyanlända, som är företagsamma personer. Vi vill lyfta fram invandrare och kvinnor och vill se att det blir en snabbare och tydligare arbetsmarknad.

Kompetensförsörjningen är väldigt viktig i det sammanhanget.

– Det är viktigt att hela länet och kommunerna jobbar med att få fram utbildningar för den arbetskraft som behövs. 

Trafiken på Stångådalsbanan måste också utvecklas. 

– Den får inte stå stilla för att underhållet är eftersatt. Pendlingen måste öka både hit och härifrån. Vi vill få till pendling upp till Kisa och ned till Mörlunda. 

"Strängaste villkoren"

Den tredje frågan handlar om maten. 

– För sju år sedan hade vi 48 procent svenskt kött till barn och äldre. Nu är det 98 procent. Det har varit en medveten strategi, men landstinget ligger inte på 98 procent. För oss är det anständighetsfråga. Där måste vi jobba ännu mer på upphandlingssidan och det handlar om folkhögskolor och sjukhus och så vidare. Även när vi upphandlar konferensanläggningar och annat, säger Per-Inge Pettersson och Leif Larsson.

Kalmar län är ett stort matproducerande län och det vill man ta fasta på.

– Vi har de strängaste villkoren i världen och det är producerat med bra kvalitet med låg andel antibiotika. Det är otroligt viktigt att vi jobbar vidare med det och främjar de gröna näringar. 

Att skapa förutsättningar för att kompetensförsörjningen inom de gröna näringarna fungerar är jätteviktigt, säger de. 

– Behovet av ny kompetens är jätteviktigt och när det saknas arbetskraft under högkonjunkur måste vi göra något. Vi måste främja sysselsättning och främja att unga anställs. Vi har vår arbetsreserv bland de unga, arbetshandikappade och nyanlända. Det skulle vara bra både för den enskilde och för samhället.

Vill dubbla mandaten

Båda två är taggade på att ge sig in i regionpolitiken igen. Därför vill de dubbla Centerpartiets antal mandat från förra valet.

– Jag vill lägga jättemycket fokus på tillväxtfrågorna. Jag har jobbat med det i Regionförbundet. Per-Inges ingång är socialnämnden. Han har suttit två mandatperioder i Regionförbundet och gör comeback med regionala frågor som han byggt på med vårdfrågorna, säger Leif Larsson.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: