Annons:

Sök

Annons:

Kandidat till EU-valet besökte Frödinge:

Erik Ciardi och en flera lokala centerpartister besökte Frödinge i veckan.

Kandidat till EU-valet besökte Frödinge: "Matfrågan är jätteviktig för oss"

I veckan besökte Centerpartiets Erik Ciardi, 14 på partiets lista till EU-valet, Frödinge mejeri i Frödinge. Han imponerades efter besöket.
– Hållbarhetstänket som man jobbar med här är viktigt, säger han.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Tillsammans med flera lokala centerpartister besökte Erik Ciardi Frödinge mejeri, numera är en del av den gigantiska Orkla-koncernen, och fick en genomgång av företagets historia, nutid och framtid av produktionschefen Anders Törngren. 

Törngren berättade att det produceras 5 600 ton årligen på mejeriet i Frödinge. Av detta är tusen ton färskost, något som Frödinge började producera för bara några år sedan. 

Totalt är det 85 anställda på fabriken i Frödinge, men desto fler om man räknar in dem som jobbar med Frödinge på olika sätt centralt inom Orklas organisation.

Erik Ciardi, som står som nummer 14 på Centerpartiets lista till Europaparlamentsvalet och är den högsta kandidaten från länet, var nyfiken och imponerad över företagets arbete under besöket.

– Jag är i Vimmerby med anledning av en skoldebatt på gymnasieskolan och då tycker jag att det är intressant att träffa företag också. För Centerpartiet är matfrågan viktig, vi värnar sund och säker mat och vår nuvarande parlamentariker (Fredrick Federley) har jobbat mycket med frågan om antibiotika i köttproduktionen. Får man inte ordning på det i övriga Europa, så kommer vi också drabbas i slutändan om det vill sig illa, säger Erik Ciardi som driver en personvalskampanj.

"Brist inom många yrken"

Anders Törngren berättade också att kompetensförsörjningen är en utmaning, vilket det är för många av de större företagen i Vimmerby. 

– Det finns en EU-koppling till det också. Vi har brist inom många yrken, inte minst här, och där kan vi jobba mer med EU-perspektivet. Vi har den fria rörligheten och andra incitament. Jag vet att Arbetsförmedlingen jobbar med vissa projekt, det var nyligen en kock från Spanien som fick jobb på en krog i Kalmar. Men det finns andra hinder vi måste titta på också, språket är förstås ett, även om engelska blir mer och mer gångbart. Det finns exempel på när det fungerar, men det kan bli mer. I södra Europa har vi en hög arbetslöshet medan vi är i behov av specialistkompetenser, säger Erik Ciardi.

Skogen ser han också som en viktig del i att lösa klimatutmaningen, säger han.

– Skogen är jätteviktig och vi har en massa skog runt omkring oss här. Biomassa och bioenergi är jätteviktigt och Fredrick Federley har jobbat hårt för förnybardirektivet i EU, att biobränsle ska klassas som förnybar energi.

Hållbarhetstänket

Anders Törngren berättade om en hel del satsningar som Frödinge gjort för att vara mer hållbara i framtiden.

– En viktig fråga för EU är hållbarhetstänket som Frödinge redan jobbar med. Det är viktigt. Konsumenter ställer allt mer krav och numera kan vi vara med och påverka. Det finns en medvetenhet hos oss konsument och den kommer bara öka. Det är viktigt för företagen att vara med på tårna och många företag är duktiga och jobbar med hållbarhet i alla led. För centerpartister är det närproducerade viktigt och det var intressant att få höra hur man jobbar här med de här frågorna, säger Ciardi.

Han inser förstås att det blir ytterst svårt för honom att själv komma in i EU-parlamentet.

– Jag står onekligen inte högst upp, men jag är med i valrörelsen, jobbar med våra toppkandidater och gör utspel med Federley. Jag jobbar för att föra fram Centerpartiets politik.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: