Annons:

Sök

Annons:

Tredje provtagningen vid Karlbergs blir den sista

Karlbergstomten är väl inte Vimmerbys vackraste plats för närvarande, men nu är snart den sista provtagningen klar. Foto: Jakob Karlsson

Tredje provtagningen vid Karlbergs blir den sista

Kommunen hoppas få en slutgiltig lösning för Karlbergstomten under året. Just nu pågår en tredje provtagning på området och utifrån den ska kommunen fatta beslut om hur marken ska exploateras.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Köpet av Karlbergstomten är förmodligen Vimmerbys och kanske kommun-Sveriges sämsta affär genom tiderna. För tolv miljoner fick kommunen ett område fullt av miljögifter och tidigare bedömningar har uppskattat saneringskostnaden till sju miljoner kronor. I köpavtalet uppskattades saneringskostnaden till en halv miljon.

Utöver det innehöll köpavtalet även ett krav på att kommunen ingick ett hyresavtal med Vimmerby Tidning Ekonomisk förening gällande VTT-fastigheten. Hyresavtalet gäller över 20 år och kostar skattebetalarna cirka 40 miljoner kronor. För 52 miljoner fick man alltså hyra en fastighet som man i mycket stor utsträckning inte lyckats hyra ut och en fastighet som behövde saneras för cirka sju miljoner. 

 "En lite mer noggrann karläggning"

Hyresavtalet löper till 2027 och kommer kosta kommunen ännu mer när nu Svensk Hemleverans flyttar ut. Den sorgesamma historien kommer därmed påverka kommunens krisande ekonomi i många år till, men själva Karlbergstomten är dock nära att få en lösning.

Tillsammans med Skobes – som sedemera köpte Karlbergs – utför kommunen en tredje provtagning och utifrån den kommer kommunen fatta beslut om hur marken ska exploateras.

– Vi vill säkerställa vilka föroreningar som finns och hur omfattningen är. Det här är en lite mer noggrann kartläggning som ska ge oss underlag för beslut i höst, berättar samhällsbyggnadschefen Andreas Horste.

Resultatet väntas komma tidigt i höst.

– Sedan blir det en intern process från kommunens sida.

 Vill sälja marken

Skobes har krav på sig att sanera marken till mindre känslig användning som exempelvis industri – men kommunen kommer vilja att det byggs bostäder på tomten och då krävs sanering upp till känslig markanvändning. Den senare delen kommer kommunen behöva bekosta. Hur stor yta det rör sig om är oklart i nuläget och därmed även notan för kommunen.

– För att det ska bli så billigt så möjligt vill vi göra allt saneringsarbete samtidigt och det blir en diskussion med Skobes om hur fördelningen ska göras mellan oss.

Kommunen vill sälja marken till en extern exploatör och idéer om hur området ska kunna bebyggas finns i visionsdokumentet Vackra Vimmerby.

– Det har varit vår grundinriktning.

Priset för den provtagning som görs nu är blott 50 000, där kommunen bekostar 40 procent.

– Nu känns det som att den som görs nu är den sista om inget oväntat dyker upp, avslutar Horste.

Fotnot: Vimmerby Tidning ekonomisk förening sålde sin tidningsrörelse till NTM i början av 2018. 

Mer om kommunens affär kan du läsa här.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: