Annons:

Sök

Annons:

Så fördelas tillskottet till socialnämnden – många miljoner saknas

Många miljoner saknas trots det stora tillskottet för att täcka årets underskott inom socialnämnden. Foto: MostPhotos

Så fördelas tillskottet till socialnämnden – många miljoner saknas

Hela 18 miljoner har nu fördelats inom socialnämndens budget. Men det räcker inte på långa vägar.
– Det är ett glapp på tolv miljoner, säger ordförande Lars Sandberg (C).

Annons:

Nu har socialnämnden fattat beslut om hur de 18 miljoner man får i tillskott inför 2021 ska användas. Mest får äldreomsorgen och LSS-omsorgen. 

Äldreomsorgen får totalt 7,7 miljoner, där en stor del går till hemtjänsten. Det handlar om 4,6 miljoner kronor. Utöver hemtjänsten går pengarna till ett nytt trygghetslarm på Vidala och bättre planering för att snabbare ta vara på lediga platser på olika avdelningar. 6,2 miljoner kronor hamnar inom LSS-verksamheten för personlig assistans. 

– Förstärkningen går helt till att täcka underskott, åtminstone nästan uteslutande. Det är saker som inte har varit finansierat tidigare men som vi har stora kostnader för, säger ordförande Lars Sandberg. 

-30 miljoner 2020

18 miljoner är ett rekordstort tillskott, men det räcker definitivt inte för socialnämnden. I år är man på väg mot ett underskott på 30 miljoner kronor.

– Då är ändå covid-kostnaderna borträknade, där vi får täckning för i princip allt. Det är ett glapp på tolv miljoner och allt det kan vi inte effektivisera bort eller hitta på andra sätt. Det finns en del man kan göra med det naturligtvis. Mycket handlar om strukturförändringar, att till samma kostnad ta emot fler brukare. Men att vi ska kunna hämta hem allting, det går inte. Alla förvaltningar måste hjälpas åt. Vi vet ju att en enstaka placering kan vända hela skutan. 

Hur svårt är utgångsläget?

– Det är tufft. Det har dolts lite tidigare i och med ersättningarna från Migrationsverket. Ett år gick till och med plus tack vare det, men det handlar ju bara om att det ser bra ut på papperet.

Hur ska ni hitta de här tolv miljonerna?

– Att vi ska hitta alla tolv är inte rimligt att tro. Vi ska förstås göra vad vi kan och vi har börjat se över lokalplanering och bemanning för att kunna minska kostnaderna. Vi har gått ur vissa lokaler och ändrat om för att kunna ta emot fler brukare till samma kostnad. Det är små besparingar på många ställen. Men vi har också stora utmaningar med demografin och hela kommunen behöver hjälpas åt.

Vad kommer ni göra för nedskärningar 2021?

– Det är svårt att skära ned. Mycket är lagstadgad verksamhet och vi vill inte försämra för några brukare. Vi kommer fortsätta se över bemanning och lokaloptimering. Vi ska ha de lokaler vi behöver men inte mer än så. Förra året var iväg till Växjö och lyssnade på hur de har kommit till rätta med sina bekymmer. Då pekade man ut döda ting, som lokaler, bilar och så vidare som det man måste se över. Där kan man hämta mycket pengar.

"Förebyggande satsning"

Socialnämnden gör dock vissa satsningar. Utöver de cirka 130 000 kronorna på ett nytt trygghetslarm på Vidala satsar man också en miljon på nattjänster inom LSS och 80 000 kronor på lokaler för unga vuxna, så kallat "Ungvux".

– Det är en förebyggande satsning. Tanken är en lokal där man kan ta emot unga vuxna som riskerar att hamna i missbruk för att om möjligt förhindra det. Lokalerna vi har i dag kan kännas utpekande och därför vill vi hitta en lokal som ligger lite avsides.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: