Annons:

Sök

Annons:

Jakobsson frågande:

Måndagens innehållslösa fullmäktige hölls helt digitalt.

Jakobsson frågande: "Varför kan inte alla vara med?"

I december hölls ett historiskt fullmäktige i Vimmerby kommun. För första gången var sammanträdet helt digitalt. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Mötet var över på mindre än en halvtimme och var ett av de mest innehållslösa i Vimmerbypolitiken på väldigt lång tid. 

Sverigedemokraten Anneli Jakobsson var frågande till varför inte ersättarna kunde tjänstgöra när hela fullmäktigesammanträdet hölls digitalt.

"Nu kör vi ju digital uppkoppling hemifrån på detta KF och jag antar att vi kommer att göra det ett antal gånger nästa år men min fråga är, varför får inte ersättarna som inte tjänstgör vara med på detta. Allt kan ju hända under ett möte och då kan ju inte ersättaren träda in", skrev hon i sin fråga till kommunalrådet Jacob Käll. 

Fullmäktige var åter reducerat och endast 29 ledamöter närvarade.

– Grunden är att vi har tagit beslut hos gruppledarna att ha ett reducerat kommunfullmäktige. Det är den överenskommelsen som ligger till grund för det. Sedan kunske det kanske ha varit full närvaro, men det har gjorts en bedömning att alla inte är riktigt mogna för detta. Det kan finnas anledning att utvärdera och diskutera det på gruppledarträffarna vi har, svarade Käll.

Jakobsson tackade för svaret.

"Rädda för att förlora dem"

I samband med det efterföljande kommunstyrelsesammanträdet ställde vi också frågan varför man nu – vid helt digitala sammanträden – inte kan återgå till ett fullsatt fullmäktige.

– Vi har brottats med utmaningen att lösa fullmäktige på ett tillräckligt sett tekniskt. Det kräver en digital mognadsgrad och vi har inte lyckats nå det 100-procentigt. Det finns jättemycket krav på hur det ska fungera enligt lagen och vi jobbar på att lösa det. Snart kan vi ha helt digitala möten, tror jag, säger Jacob Käll.

Marie Nicholson:

– Vi är väldigt rädda om de ersättare och liknande som vi har, som inte har varit lika involverade i den demokratiska processen under den här perioden. Det finns en risk att vi förlorar dem och vi vill förstås att de ska känna sig delaktiga så snart det går igen. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: