Annons:

Sök

Annons:

Förvaltningsrätten: Inte fel att neka Nilsson Nachtweij omställningsstöd

Det var inte fel av kommunstyrelsen att neka Ingela Nilsson Nachtweij omställningsstöd, menar Förvaltningsrätten. Foto: Jakob Karlsson

Förvaltningsrätten: Inte fel att neka Nilsson Nachtweij omställningsstöd

Att neka Ingela Nilsson Nachtweij omställningsstöd var inte fel av kommunstyrelsen. Det menar Förvaltningsrätten i Linköping, som avslår hennes överklagan. 

Annons:

I sin överklagan har kommunstyrelsens tidigare ordförande Ingela Nilsson Nachtweij bland annat framfört att hon inte sökt omställningsstödet på grund av att hon inte fått skriftlig information från kommunstyrelsen om hur en sådan ansökan ska ske. 

I och med det menar Nilsson Nachtweij att det inte finns underlag för kommunstyrelsen att fatta ett beslut som endast gäller för henne. Hon menar också att kommunstyrelsen, som är pensionsmyndighet i fall likt detta, inte tagit hänsyn till skillnaden på förtroendeuppdrag och tjänst. 

Nilsson Nachtweij tar även upp det faktum att ärendet inte fanns med på dagordningen inför det sammantäde där beslutet att neka henne omställningsstöd togs. 

Kommunstyrelsen menar att Nilsson Nachtweij inte ska vara berättigad till stödet och anger bland annat att hon inte skriftligen eller formellt ansökt om stöd. Kommunstyrelsen var enig i att ärendet fick lyftas under sittande möte och en enig kommunstyrelse stod bakom beslutet. 

"Kommunstyrelsen har tolkat avtalet som att omställningsstöd ska utbetalas i syfte att hitta en annan försörjning efter avslutat förtroendeuppdrag, men inte om en annan försörjning redan finns", skriver man. 

Avslår överklagandet

Förvaltningsrätten betonar att man endast tittat på lagligheten i beslutet och inte bedömt sakligheten eller lämpligheten i det. 

Rättens bedömning är att kommunstyrelsen, som pensionsmyndighet, har rätt att fatta ett sådant beslut och att kommunstyrelsen har rätt att lyfta ett ärende för beslut som inte funnits med på dagordningen. 

Förvaltningsrätten konstaterar också att deras roll är att granska om kommunen följt lagen, vilket man anser att kommunen gjort i det aktuella fallet. Rätten menar att den här typen av tvister bör avgöras i allmän domstol. 

Förvaltningsrätten avslår därför överklagan. 

Vi söker Ingela Nilsson Nacthweij för en kommentar.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: