Annons:

Sök

Annons:

Itsams låneram utökas för särskild lösning – ska sänka kostnaderna

Nu utökas Itsams låneram. Kommunalförbundet ska köpa in datorer istället för att leasa. Foto: Pixabay

Itsams låneram utökas för särskild lösning – ska sänka kostnaderna

Itsams låneram ska utökas. Anledningen är att Itsam ska köpa in datorer istället för att leasa. Därför utökas kommunens borgensåtagande med 21 miljoner kronor.

Annons:

I dag har Itsam en borgen på 30 miljoner kronor. Den ska nu utökas och då krävs beslut av varje medlemskommun. 

Syftet med detta är att Itsam ska köpa in datorer till verksamheterna istället för att leasa. Därför krävs det mer investeringar i ett första skede, men på sikt ska det innebära en besparing. Med mobiltelefoner blir det samma lösning, men det innebär ingen besparing.

"Mobiltelefoner är ingen besparing då de tidigare köpts direkt av Vimmerby. Det vi vill uppnå där är en smidigare hantering där Itsam sköter hela livscykeln, kontakt med leverantör och så vidare. Effekten för verksamehterna är att det blir en löpande månadskostnad även för mobiler istället för en större klumpsumma när man köper in telefonen och att den sedan byts ut och återvinns automatiskt när livscykeln är slut", skriver förbundsdirektören Mattias Robertsson Bly i ett mejl. 

"Reducerar kostnaderna"

På datorerna blir det dock både en besparing och en möjlighet till flexiblare hantering av dem. 

"Det är en direkt besparing på elva procent och dessutom möjliggör det ytterligare besparingar i framtiden genom mer samordnare utbyten och kanske att man kan kör datorerna ett par månader längre om det inte påverkar restvärdet för kraftigt". 

Vid det senaste sammanträdet med kommunstyrelsen tog politiken i Vimmerby beslut om en utökad borgensförbindelse för Itsam. Kommunen ska borga för 21 miljoner kronor mer än tidigare. 

– Det ska reducera kostnaderna för medlemskommunerna i slutändan, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C). 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: