Annons:

Sök

Annons:

Så ser siffrorna ut för grundskolan:

Peter Karlsson är nöjd med siffrorna för grundskolan. Foto: Pixabay

Så ser siffrorna ut för grundskolan: "Jag är väldigt nöjd"

2019 var det finfina resultat och allt pekade åt rätt håll. Lika bra är inte grundskolans siffror i SKR:s öppna jämförelser för 2020. 
– Men vi tillhör inte de sämsta på något, säger BUN:s ordförande Peter Karlsson. 

Annons:

När Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, släppte sin rapport "Öppna jämförelser Grundskola 2019" var det idel positiva miner. Resultaten för Vimmerbys vidkommande var bland de bästa någonsin. Samtliga resultat hade ökat jämfört med föregående år. 

2020 fortsatte inte trenden spikrakt uppåt. 

– Men det är väldigt mycket som ser bra ut. Jag är väldigt nöjd med de här siffrorna. Det visar vilka som är tillhör de 25 procent bästa, 25 procent sämsta och vilka 50 procent som ligger i mitten. Ingenting är rött hos oss, vilket innebär att vi inte är bland de 25 sämsta procenten i något, säger Peter Karlsson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. 

75,4 procent av eleverna i årskurs nio hade uppnått kunskapskraven i samtliga ämnen. Det var några procentenheter sämre än 2019, men samtidigt klart bättre än 2018.

– Förra året låg vi på 79,3 procent och då var det grönt. Nu ligger vi på gult, vilket innebär att vi är bland de gula 50 procenten. Det är en viss minskning, men räknar man på det är det inte många elever det handlar om. 

"Inget som sticker ut"

Den bästa siffran i rapporten är för elever i årskurs sex med lägst betyg E i svenska. Det ligger på 96,3 procent och är bland de bästa i landet. 94,4 procent hade lägst betyget E i matematik och 92,5 procent hade motsvarande i engelska. Samtliga tre är gröna och därmed bland den bästa fjärdedelen i landet. 

87,7 procent av eleverna i årskurs nio var behöriga till ett yrkesprogram. Det är det högsta sedan 2013. Det genomsnittliga meritvärdet låg på 220,1. 2019 var det bästa året sedan mätningarna av det startade och låg då på 229,8.

– Just det är vi väldigt nöjda med och glada för. Resultaten för alla som är godkända i årskurs sex ser väldigt bra ut. Vi har alltid varit starka på det och även på hur många som är behöriga att söka till gymnasiet. Vi ligger väldigt högt när det kommer till behörighet till yrkesprogrammen, säger Peter Karlsson.

Är det något du känner att ni verkligen måste ta tag i eller jobba vidare med när du ser siffrorna?

– Det är inget som sticker ut jättemycket egentligen. Vi har inget som är rött, som vi hade 2018. Det har gått åt rätt håll sedan dess. Det är inget jag kan säga att vi verkligen måste satsa på, men det gäller nu att hålla i det här. 

I databasen Kolada publiceras jämförelser kring betygsresultaten mellan landets kommuner, men numera görs ingen ranking av kommunerna. Det upphörde för ett antal år sedan.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: