Annons:

Sök

Annons:

20 år efter pensionen har Ragnar Johansson inte en tanke på att sluta

Ragnar Johansson, här tillsammans med barnbarnet Adam Åstrand, har inga planer på att gå i pension på riktigt. Foto: Simon Henriksson

20 år efter pensionen har Ragnar Johansson inte en tanke på att sluta

Två år efter andra världskrigets slut blev Ragnar Johansson plåtslagare. Trots att det är drygt 70 år sedan finns inga planer på att sluta gå till jobbet.
– Det här är det bästa jag vet. Så länge jag orkar kommer jag hålla på, säger 85-åringen.

Annons:

Sannolikt är Ragnar Johansson en av Sveriges mest rutinerade plåtslagare. Även om han inte tillåts att gå upp tak längre är han på jobbet vid sju på morgonen och kvar ända till fyra på eftermiddagen. Oftast minst fem dagar i veckan. 

– Det är rätt så bra att ha det så här, att man kan gå in och jobba och prata med en del andra gamla gubbar. Vi passar på att lösa världsproblemen eftersom ingen annan gör det, säger Ragnar med ett skratt. 

1947 fick han jobb på Almérs beläget i centrala Vimmerby. Där jobbade han i tio år innan han startade eget – Vallåkra Plåt – tillsammans med en kompanjon. Då hade han fått sitt gesällbrev som plåtslagare.

– Vi hade det i 20 år ungefär och var 20 som flest. Det fanns mycket jobb och ett tag hade vi tio stycken som jobbade på Gullringshus. Vi var där i sex, sju år och gjorde om alla spånledningar. Det var en rolig tid.

Barnbarn i företaget

Senare, 1982 närmare bestämt, startades RT-Plåt. Först var det sönerna Tord och Tomas som var med honom – och sedermera kom även tredje sonen Niklas in i företaget. Nu är även barnbarnet Adam anställd i företaget och RT-Plåt är ett riktigt familjeföretag.

– Det var roligt att grabbarna ville vara med också. Jag har tre söner och två barnbarn som är med (även Christian Johansson jobbar reds.anm.). 

Åren har gått sedan starten, men fortfarande är Ragnar – som är änkling sedan ett antal år tillbaka – trots sina 85 år på jobbet i stort sett varje dag.

– Jag gör det som de andra inte vill göra kan man säga. Det är som en vanlig arbetsvecka men vill jag ha en dag ledigt i veckan, så kan jag bestämma det själv. Då gör jag färdigt grejerna åt dem innan eller så åker jag ner på lördagen eller söndagen.

Inga planer på pension

Några planer på att verkligen gå i pension fast pensionsåldern sedan länge är uppnådd finns inte.

– Det är skönt att hålla igång, att ha något att göra, så man håller igång huvudet. Jag spelar mycket golf också, det är ett annat sätt att hålla igång. Skulle jag vara hemma skulle jag bara bli sittandes och det är odugligt. Här får man hänga med i snacket och allt sånt, man känner sig lite piggare. Att bara gå hemma blir man en gubbe av, om man inte har något att göra. Jag har det bra som det är nu, det har varit ett roligt jobb hela livet.

Är du kvar om fem år när du är 90?

– Så länge jag orkar och kan, så kommer jag jobba. Det här är det bästa jag vet. Jag håller på så länge jag får och klarar det.

Fotnot: Artikeln publicerades först i vårt näringslivsmagasin, som du kan läsa i sin helhet här.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: