Annons:

Sök

Annons:

Friidrottstalangen bäst när det gällde – klar för helgens USM-final

Södra Vi IF:s friidrottstalang Sebastian Håårdh säkrade sin USM-biljett i helgen genom att hoppa över sex meter i längdhopp. Foto: Privat/Arkiv

Friidrottstalangen bäst när det gällde – klar för helgens USM-final

Sebastian Håårdh, 14, var bäst när det gällde. Längdhopparen hoppade över sex meter och kvalificerade sig för helgens SM-final i Sollentuna på ungdomssidan. 
– Att jag har tagit mig till SM-finalen är min vinst, säger han. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Södra Vi IF:s friidrottstalang, Sebastian Håårdh, visade i samband med helgens friidrottstävling, Jennylunds sommarspel i Göteborg, att han kan leverera under press och säkrade sin USM-biljett i längdhopp. 

– Vanligtvis anmäler man sig bara till SM men i år finns det endast 16 platser med anledning av coronapandemin. Då går de på vilka som har de bästa årsresultaten så inför helgen låg han på 16:e plats med 5,89 meter. Det var tävlingar över hela Sverige och vi visste att det var flera hoppare som inte hade hoppat sin fulla kapacitet. Vi var väl medvetna om vad som krävdes, säger Sebastians pappa Anders Håårdh. 

Hoppade över sex meter

Sebastian Håårdh öppnade upp med 5,98 meter i första omgången och fyllde på med 6,04 i andra omgången. Han har aldrig tidigare hoppat så långt och prickade med andra ord in de perfekta hoppen vid rätt tillfälle och säkrade biljetten till helgens USM-final i Sollentuna. 

– Jag är jättenöjd. När jag gjorde ett så bra första hopp så släppte nervositeten, jag kunde fortsätta hoppa långt och kände mig avslappnad, säger Sebastian Håårdh. 

Hur mycket tänkte du på att det krävdes långa hopp för att fixa en USM-biljett?

– Inte så mycket. Jag ville såklart kvala in till USM men jag försökte bara ta det lugnt och inte tänka på det så mycket. 

På grund av rådande omständigheter blir upplägget för ungdoms-SM se annorlunda ut. USM i kastgrenar avgörs i Norrköping, USM i hoppgrenar i Sollentuna och USM i löpgrenar i Norrköping. 

"Har redan vunnit enligt mig själv"

Håårdh åker till Sollentuna på fredag och ställs mot 15 andra längdhoppare i lördagens final. Han är nöjd med vad han har åstadkommit genom att ta sig till finalen. 

– Min vinst var att ta mig till USM-finalen eftersom det bara var 16 personer som fick vara med i år. Jag är glad över att jag gick vidare, sedan är det bonus om jag tar en topplacering. Jag har redan vunnit enligt mig själv. Det blir en viktig merit. 

Hur har din säsong varit med tanke på rådande coronasituation?

– Det har varit en tuff säsong. Jag har bara tävlat tre gånger i år men jag har fortsatt träna på och försökt behålla god form. Jag känner att jag har gjort bra tävlingar. De nya friidrottsbanorna i Södra Vi har hjälpt mig jättemycket. Skillnaden är stor i jämförelse med rödgruset.  

"Grenen som det går bäst i"

I december fyller fridrottstalangen 15 år och hans fokus är för stunden inställt på längdhopp samtidigt som han inte vill släppa taget om flera kastgrenar, bland annat diskus och kula.

– Längdhopp är grenen som det går bäst i just nu. Sedan kan det ändra sig, jag är ung. När jag är ute och tävlar händer det att jag ställer upp i andra grenar. 

Sebastian säkrade sin USM-biljett i Göteborg och hans lillasyster Emilia Håårdh ville inte vara sämre. Hon slog till med ett nytt personligt rekord (4,59 meter) i längdhopp i F12-klassen. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: