Annons:

Sök

Annons:

De är succélagets doldisar: ”Klart att man vill vara stjärna”

Oscar Gustafsson och Oliver Kempainen tillhör inte Vimmerbys mest omskrivna spelare, men gör ett bra jobb i det tysta. Foto: Linus Johansson

De är succélagets doldisar: ”Klart att man vill vara stjärna”

Vimmerby Hockey har gjort en succésäsong så här långt och vann den södra Hockeyettan. Snart börjar allvaret i Allettan och frågan är om VH kan utföra nya stordåd där.
– Det gäller att försöka ha fokus hela tiden, men det är klart att man måste få drömma om sådana matcher, säger doldisen Oscar Gustafsson när kvalserien till Hockeyallsvenskan kommer på tal.

Annons:

Måns Carlsson, Hampus Harlestam och målvaktsduon Tomas Rydén och Jonathan Stålberg tillhör spelarna som brukar stjäla rubrikerna efter Vimmerbys matcher. Killarna på bilden, Oscar Gustafsson och Oliver Kempainen, gör det definitivt inte. Samtidigt är de båda 20-åringarna på något sätt väldigt synonymt med årets upplaga av Vimmerby Hockey. Det glimrar inte om särskilt många spelare, men laget har levererat mycket starka resultat just för att de uppträder som ett lag.

Bidra med fart och hårt jobb

Men nu har de i alla fall fått en rubrik, doldisarna från Karlstad (Oscar Gustafsson) och Skellefteå (Oliver Kempainen).

Ser ni er själva som doldisar?

– Jag vet inte... men ja, lite doldis får man väl säga att vi är, skrattar Oliver Kempainen.

Vill man egentligen inte vara stjärnan i laget istället?

– Det är klart att man skulle vilja vara stjärna, säger Oscar Gustafsson med ett brett leende. Men det handlar om att göra det man är bra på.

Hur ser ni på er roll i laget?

Gustafsson: – Min del är att bidra med ett hårt jobb och mycket fart genom min skridskoåkning.

Kempainen – Det är ganska lika för mig. Jag ska bidra med fart och genom att vara stark på pucken.

Drogs med skador

Oscar Gustafsson och Oliver Kempainen kom in i den här säsongen på liknande sätt. Båda spelarde i J20 Superelit förra året och båda missade en stor del av säsongen på grund av skada. Båda har dessutom bidragit med sex poäng under den här säsongen, Gustafsson med fyra mål och två assists och Kempainen med två mål och fyra assists.

– Det är klart att man hade krav på sig själv när man kom till Vimmerby. Man har ju en uppfattning om vad man kan göra på isen, säger Oscar Gustafsson.

– Jag håller med. Samtidigt kändes det svårt att ha konkreta krav efter förra säsongen och med tanke på att det är första seniorsäsongen. Jag har haft fokus på att komma in i seniorhockeyn så snabbt som möjligt, säger Oliver Kempainen.

110 mil hem

Vad som däremot skiljer dem åt är sättet de tagit sig genom juniortiden. Kempainen har spelat hemma i Skellefteå hela tiden medan Gustafsson tidigt lämnade Karlstad för två säsonger i Mora och två säsonger i Karlskrona. Julen kommer att firas på hemmaplan med familjen och för Oliver Kempainen väntar 110 mil enkel resa hem till Skellefteå.

Du åker inte hem så ofta...?

– Nej, haha. Det har blivit ett skämt bland tränarna, de brukar fråga om jag varit hemma över helgen. Men jag tycker att det funkar skitbra här i Vimmerby med både jobb och hockey.

”Aldrig tvivlat”

Vimmerby gjorde en mycket stark grundserie, men den är redan historia och den 28 december inleds Allettan med hemmamatch mot Tranås.

Vad är hemligheten bakom er starka grundserie?

– Det är svårt att sätta fingret på någon specifik grej. Vi hade som mål att vinna grundserien och har aldrig tvivlat på att vi skulle kunna göra det. Jag tycker att vi har spelat väldigt bra som lag, men ändå inte kommit upp i de toppar som finns, säger Oliver Kempainen.

Oscar Gustafsson tillägger:

– Alla kan vår spelidé och det är något vi kan falla tillbaka på. Nu har vi vunnit grundserien, men vi är inte nöjda med det. Sen har vi en väldigt tajt grupp, det finns inga grupperingar. Att man trivs tillsammans är en viktig faktor.

Finns det mer att plocka ut från laget?

– Det tror jag verkligen att det gör, säger Oliver Kempainen.

Vad kan bli bättre?

– Offensiven, kanske, säger Oscar Gustafsson och Kempainen fyller i:

– Det är en klyscha, men att bli bättre framför mål behöver vi jobba på. Det är detaljer som kan göra skillnad.

”Tror att Oscar löser det”

På frågan om de anser att någon spelartyp saknas i laget är de överens:

– Vi har alla kvalitéer som behövs.

Saknas det inte målskyttar?

– Jag tror att Oscar löser det efter jul, säger Oliver Kempainen med en klar passning till sin lagkamrat.

– Jag ska försöka göra lite fler mål efter jul. Det gäller att komma in i ett stim, säger Oscar Gustafsson. 

Behålla fokus

Allettan inleds alltså med prestigemöte hemma mot Tranås nästa fredag.

– Det blir mäktigt, jag hoppas på mycket folk då. Det borde kunna bli folkfest i Tigerkulan, tycker Oliver Kempainen.

Vad är målet i Allettan?

– Det måste vara att vinna, vi har redan visat att vi kan slå de bästa lagen, säger Oscar Gustafsson.

Drömmer ni om att spela i kvalserien med Vimmerby?

– Det gäller att försöka ha fokus hela tiden, men det är klart att man måste få drömma om sådana matcher, säger Oscar Gustafsson.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: