Annons:

Sök

Annons:

Vimmerbyikonens hårda kritik mot Troja:

VH-ikonen Jakob Karlsson riktar hård offentlig kritik mot Troja/Ljungby. Foto: Ossian Mathiasson

Vimmerbyikonens hårda kritik mot Troja: "Fullt av mobbare och tysta medlöpare"

Vimmerby Hockeys Jakob Karlsson är en stor profil i Hockeyettan. I en kommentar på C More går han till hård attack på Troja/Ljungby efter klubbens avancemang till Hockeyallsvenskan.
– Jag kände att det behövde sägas, säger den tidigare VH-kaptenen. 

Annons:

Med 375 poäng på 395 matcher i Hockeyettan inklusive kvalspel och med meriter från IK Oskarshamn, Södertälje SK, IK Pantern och Karlskrona HK i Hockeyallsvenskan är Jakob Karlsson en stor profil i Hockeyettan. 

VH-ikonen gick på fredagskvällen till hårt angrepp på Troja/Ljungby i C Mores kommentarsfält efter klubbens avancemang till Hockeyallsvenskan. 

"Jag hade gärna gratulerat Troja. Det är en klassisk förening med allsvensk infrastruktur. Tyvärr är årets lag fullt av filmare, mobbare, tysta medlöpare - alla ivrigt applåderade av domarkåren. Jag hade aldrig tillåtit att spelare i mitt lag betedde sig som vissa Troja-spelare under vår matchserie. Glädjen över en sådan vinst hade aldrig kunnat vara större än skammen och gud jävlar vad jag hade skämts som lagkamrat, ledare, förälder. Att Troja går upp beror delvis på tidernas mest sensationella domarmisstag - alla kategorier - och det är bara att konstatera att Troja i ettan är en sådan maktfaktor att emblemet får domare att hallucinera fram matchstraff", skriver han bland annat. 

Därefter tog han fram statistik för antal powerplay Troja/Ljungby fick under säsongen jämfört med Vimmerby och kritiserade antalet i publiken i Trojas avgörande match mot Hudiksvall.

När vi ringer upp honom på lördagsförmiddagen säger han så här om varför han skrev inlägget:

– Jag kände att det behövde sägas och säger inte jag det kommer ingen göra det. Vill man att saker och ting ska förändras måste man agera, man kan inte bara sitta hemma och sura. Det jag vill ha är en rättvis sport och det har varit uppenbart sista åren att det inte är så. De stora klubbarna har en enorm fördel. Kristianstads IK hade det när de slog ut oss och gick upp. Troja hade det nu, säger Jakob Karlsson.

Är inte Vimmerby Hockey också en storklubb i Hockeyettan numera?

– Inte jämfört med de andra. Det tycker jag inte. Det är bara att kolla hur siffrorna ser ut, de säger allt. Traditionens makt verkar stor i hockeyn och det var många saker jag reagerade på i vår matchserie.

Du skriver att "jag hade aldrig tillåtit att spelare i mitt lag betedde sig som vissa Troja-spelare under vår matchserie" och att du hade känt skam och skämts som lagkamrat, ledare och förälder. Vad menar du med det?

– När vi slog ut Mörrum eller när vi slog ut Troja för tre år sedan förnedringsjublade inte vi i en timme efter slutsignal. Playoffmatcher är kul att vinna, men man har också en ödmjukhet inför hur små marginaler det är och hur ont det gör att förlora. Brynäs visade enorm respekt gentemot HV och det var väldigt fint att se. Men Trojas beteende var lågt och ligger i linje med hur de betedde sig under matchserien. Att åka runt och kalla spelare för "bajs" 30-40 gånger under en match, vad är det för nivå? Varför reagerar ingen? Det skriks från båset, varför gör ledarna ingenting? Är det ett okej beteende? Vad har gått fel då? Jag vill ha en rättvis sport och någon form av hederlighet, respekt och sportslighet på isen. Troja har fantastiskt duktiga spelare, men flera brast när det kom till hur man beter sig. Jag har gått och tänkt på det här i en månad, jag vill inte peka ut någon och jag är mer kritisk till att en sån anrik förening som Troja låter det passera. Jag reagerade också på hur man överlag förstärkte många situationer och jag tycker att vi ska ha en sport utan filmningar och inte hamna i det syndromet. 

"Jag är inte bitter"

Han upplever att Troja fick en enorm fördel av domarna i match efter match.

– Det gynnade dem verkligen. De står i båset och skriker hela tiden och det är klart att en domare påverkas av det. De är också bara människor. Roger Forsberg skulle inte få säga ett ord efter en period, men han får fortsätta stå och skrika. Det blir inga konsekvenser. 

Vimmerby Hockey åkte ut i en mycket tajt matchserie mot Troja/Ljungby precis innan kvalserien. Jakob Karlsson har förståelse för att man kan tolka hans inlägg som bittert.

– Det kommer jag givetvis göra av de som inte håller med och det har jag inga problem med. Jag tycker att jag är konkret och saklig, och jag förstår att det är det enda försvaret man lyckas få fram. Jag känner mig verkligen inte bitter, jag är arg och besviken över att det blev så här. Jag är förbannad över att vi åkte ur som vi gjorde. Vi har kämpat i sju, åtta år för att gå till kvalserien och vi gjorde absolut våra misstag, men jag tänker på vad som kunde ha hänt om Schreiber (Johan) fått skjuta istället för att det skulle bli ett matchstraff för något som aldrig hände. Jag har aldrig sett ett liknande domslut och det är jobbigt att ha den gnagande känslan. Förbundet går ut och säger att det är domaren som mår mest illa av det här, men det är liksom... Det handlar om två miljoner i tv-pengar och deras spelare kan gå från halvtidsproffs till heltidsproffs nu. Jag har svårt att smälta det och svårt rent psykologiskt att förstå hur man kan se något som inte händer. Jag är absolut långsint emotionellt, det har jag inga problem med att erkänna. Det finns förluster för tio år sedan som gnager i mig också.

"De har sin sanning"

Trojas forward Tobias Törnkvist har kommenterat Jakob Karlssons inlägg och skrivit "ja, du är bitter, och en dålig förlorare. Trodde mer om dig!".

– De har sin sannig och jag har min sanning. Det finns säkert saker de har reagerat på, men jag har min bild och den ville jag förmedla.  

Vad ville du uppnå med ditt inlägg?

– Jag ville nog bara få ut min åsikt och lätta på trycket. Det var nog rätt egoistiskt, men det känns bättre nu. Och självklart vill jag ha en rättvis sport som avgörs av spelarna och spelet. Jag vill inte vinna för att domaren är med oss.

Vi har sökt Troja/Ljungbys sport- och klubbchef Daniel Håkansson för att låta honom kommentera utan resultat.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: