Annons:

Sök

Annons:

  • Späckat år när Vimmerby sportdansklubb 30-årsjubilerar

    Fredag den 19 april fyller Vimmerby sportdansklubb 30 år. Det kommer firas ordentligt under året. Foto: Privat

  • Späckat år när Vimmerby sportdansklubb 30-årsjubilerar

    Foto: Privat

  • Späckat år när Vimmerby sportdansklubb 30-årsjubilerar

    Foto: Privat

Späckat år när Vimmerby sportdansklubb 30-årsjubilerar

För exakt 30 år sedan, den 19 april 1994, bildades Vimmerby Sportdansklubb. I dag är det en i allra högsta grad levande och aktiv jubilar.
– Vi har mycket på gång i år – både för tävlingspar och för nybörjare utan förkunskap, säger ordföranden Cecilia Dahlgren.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Det var under föreningsnamnet Intakt som allting startade den där vårdagen 1994. Inledningsvis handlade det mest om kurser, och det dröjde ända fram till 2016 innan klubben fick fram sitt första tävlingspar.

Året efter, 2017, arrangerades det första klubbmästerskapet. 39 par tävlade och ett hundratal personer kom för att titta på tävlingarna som hölls på Pumpen i Södra Vi. Vinnare blev Mathilda Svensson och Ramona Krantz, med Hannah Svensson och Robert Jonsson som segrare i klassen för dansare med licens.

– Det roliga är att båda Mathilda, Robert och Hannah fortfarande är väldigt engagerade i föreningen som ledare och styrelsemedlemmar, berättar Cecilia Dahlgren.

"Sport handlar inte om tävling"

De senaste åren har klubben tyvärr inte haft några par som har tävlat.

– Det är av olika skäl. Man har fött barn, haft uppehåll eller inte hittat någon danspartner, sedan har vi haft lite svårt med tävlingstränare, säger Cecilia Dahlgren.

Men kanske blir det snart ändring på det. Licens är löst för två par som förhoppningsvis kommer i gång och tävlar under året.

Men att tävla är långt ifrån den huvudsakliga målsättningen med verksamheten, och för en del personer kan ordet ”sport” i ordet ”sportdansklubb” till och med verka avskräckande.

– Sport handlar inte om tävling, som många tycks tro, utan om motion och fritidsaktivitet. Att dansa med Vimmerby sportdansklubb handlar absolut inte om att man ska börja tävla, utan man lägger sig helt och hållet på den nivå man själv vill. Tävling är det vi håller på med minst nu, säger Cecilia Dahlgren.

"Kan aldrig bli för många"

I dag är drygt 200 personer engagerade i Vimmerby Sportdansklubb på ett eller annat sätt – medlemmar, ledare, styrelsefolk, kommittéer, kursdeltagare och hjälpdansare.

– Vi kan aldrig bli för många, behovet av engagerade personer tar aldrig slut. Dessutom är det ett härligt sätt att umgås på, och efter pandemin tror jag att många mår dåligt av att inte ha samma sociala tillhörighet som tidigare.

Kan jag, som känner mig som att jag har två vänsterfötter när jag ska ta ett danssteg, komma och prova på hos er?

– Absolut, man kan komma och prova på och prata med oss när vi har motionsdans, om man inte vill anmäla sig till kurs direkt. Vi öppnar upp för alla. Och när man har testat och fastnar för det så tror jag att det är bra om man går grundkursen, då får man ut mycket mer av sin dans.

– Tyvärr har danskulturen dippat lite rent allmänt, men det vill vi ändra på. Det är en fantastisk motionsform och framför allt är det så oerhört roligt. Alla kan dansa, så det är bara att komma och ge det några gånger. Att lära sig dansa ger självförtroende när man hamnar i situationer där dans förekommer. Det är ett så lätt sätt att träffa nya människor, och kanske till och med sin blivande partner, i ett gemensamt intresse. Sedan tror jag att många har missat att dans ingår i friskvårdsbidraget.

Fullmatat jubileumsår

Jubileumsåret 2024 verkar bli späckat med spännande händelser. Förutom alla kurser man håller på Pumpen i Södra Vi och i Hultsfred, och medlemskvällar med dans, är ett viktigt och populärt fokusområde Dans för alla.

– Det har kommit stort den senaste tiden, och är en kurs för intellektuellt funktionshindrade personer, med eller utan rörelsehinder, från 15 år och uppåt. Det är ett stort, härligt gäng som dansar och har jätteroligt tillsammans – det är så härligt att se dem, säger Cecilia.

– Svenska danssportförbundet jobbar hårt med att få dansen tillgänglig för alla. Dansen är i detta fall anpassad för var och ens behov, och naturligtvis på ett lite annat sätt – det ska passa alla. Vi har utbildat ledare för detta, och Dans för alla är ju ganska funktionärsintensivt.

Jubileumsfest i Folkets Park

Men självklart ska det även firas när man fyller jämnt.

– Vi kommer ha en stor jubileumsfest i Folkets Park i Vimmerby den 1 juni. Vi har hyrt ett band och ska fira ordentligt. Alla medlemmar är välkomna på festen, och om man inte är medlem så löser man medlemskap och får vara med, säger Cecilia Dahlgren.

– Tyvärr har vi inte haft någon barnverksamhet på ganska länge, men annars är det ett brett åldersspann på våra medlemmar, jag skulle säga mellan 20 och 80 år. Dans är generationsöverskridande – du kan dansa med alla typer av människor, i alla åldrar, med olika erfarenheter och ha roligt tillsammans.

Har ni några nya kul projekt på gång i framtiden?

– Något vi har börjat kika lite på är att hyra ut oss till företag, exempelvis en danskurs som personalaktivitet eller teambuilding. Vi tänker oss att vi inom rimliiga gränser kan hyra ut ledare och köra ett par timmar – kanske avsluta en teambuilding på eftermiddagen/kvällen med dans tillsammans med instruktör, men även hålla kurser inom ramen för friskvårdsbidraget, säger Cecilia Dahlgren.

Sören var med och startade föreningen

En av de personer som var med och startade upp föreningen 1994, och som även har varit ordförande och hållit i kurser under många år, är Sören Jonsson från Vimmerby.

– Vi var tre personer som åkte ihop och var ute och dansade mycket. Vi började prata om att starta upp en förening, och så blev det. Det var ju en process som tog en tid, och den första terminen hade vi inte så många deltagare på kurserna men det ökade hela tiden. Namnet Intakt var mest en lek med ord som någon kom på, berättar han.

Sören är inte längre aktiv i föreningen, men dansandet har han inte lagt ner.

– En eller två gånger i veckan brukar vi komma i väg och dansa. Det är mitt motionssätt och så är det ju väldigt socialt också, säger Sören.

Blir det ett besök på jubileumsfesten den 1 juni?

– Vi får väl se om jag får någon inbjudan, säger Sören Jonsson och skrattar.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: