Annons:

Sök

Annons:

  • Tea Vigren går på Vimmerby gymnasium och vill bojkotta den uråldriga luciatraditionen, som hon menar är en skönhets- och popularitetstävling. Foto: Privat

  • På gymnasiet blir det mer en skönhets- och popularitetstävling, menar hon. Foto: MostPhotos

DEBATT: Dags att bojkotta den uråldriga skönhetstävlingen på gymnasiet

Det är dags att bojkotta den uråldriga skönhets- och popularitetstävlingen kring årets lucia. Det menar gymnasieeleven Tea Vigren.

Annons:

Tjejerna tittar in i kameran och tar fram sitt finaste leende när fotot tas i hopp om att få flest röster. Fotot ska sedan hängas upp i cafeterian för att röstas på av de andra ungdomarna på skolan. Men vad är det egentligen ungdomarna ska gå på när de tittar på fotot? Den som är finast? Den som är populärast? Och vad säger det här om skolan och dess värderingar? Välkommen till Vimmerby gymnasium 2022 där uråldriga traditioner pågår än idag. Där ungdomarna fortfarande röstar fram årets lucia.

Under en mentorstid i skolan säger vår mentor “Nu är det dags att rösta fram luciakandidat i klassen”. Vi tittade frågande på varandra och en märklig stämning spred sig i rummet. Vår klass skulle alltså rösta på vem vi tyckte skulle bli luciakandidat så att skolan sen kan rösta på vem de tycker ska bli årets lucia. Vi protesterade och det hela slutade med att vi lottade kandidat. På samma sätt har det inte gått till i många andra klasser på skolan. En elev berättar att när de skulle ta fram en luciakandidat fick de skriva ett namn på en lapp. De samlades sedan in för att läsas upp av läraren. Många av tjejerna i klassen fick inte en enda röst och killarna i klassen hade inte en chans. Resultatet av det hela skrevs sedan upp på tavlan då läraren skrev upp namnet på tjejerna och hur många röster de fått.

Frågan om lottning ej prioriterad

I skollagen kapitel 6 är det skrivet: “Huvudmannen ska se till att det inom ramen för varje särskild verksamhet bedrivs ett målinriktat arbete för att motverka kränkande behandling av barn och elever.”. Genom att låta beslutet om vem som ska vara lucia gå till på detta sätt går skolan mot tidigare nämnd lag. Lucia är menat att vara en fin tradition som ska symbolisera medmänsklighet, kärlek och värme. När eleverna på skolan får rösta fram lucia utan någon acceptabel grund handlar det istället om utseende och popularitet. När ansvariga på skolan låter detta fortgå skapar de tillfällen där eleverna kan bli utsatta och det finns risk för mobbning. Skolan ska vara en trygg plats inte en plats där de vuxna uppmanar till att delta i en skönhets och popularitetstävling.

Denna tradition har funnits på skolan i många år och frågan om att istället gå över till lottning för frivilliga på skolan har inte prioriterats. Det är viktigt att poängtera att lucian anordnas i skolans regi, därför är det dags att ansvariga ser över problemet och gör en förändring. Det är dags att bojkotta denna uråldriga tradition.

En förändring behöver ske i år!

Tea Vigren

Elev på Vimmerby gymnasium

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: