Annons:

Sök

Annons:

DEBATT: Höj lönerna för medarbetare inom vården

Debattören anser att lönerna för anställda inom vården bör höjas. Genrebild. Foto: Bildbyrån

DEBATT: Höj lönerna för medarbetare inom vården

Vårdens i särklass viktigaste tillgång är den kompetenta och hårt arbetande vårdpersonalen. Därför är det beklämmande att lönen för sjuksköterskor, undersköterskor, barnmorskor och vårdbiträden är så låg.

Annons:

De låga lönerna i kombination med den slitsamma och stressiga arbetssituationen gör att många säger upp sig och att den framtida personalförsörjningen hotas. Exemplen är många där patienter som väntat mycket länge på en operation plötsligt får besked i sista stund att det saknas personal och får vänta ytterligare flera månader. Gravida kvinnor tvingas allt för ofta föda barn i korridoren, åka flera timmar till ett nytt ställe eller tvingas hem alldeles för tidigt efter förlossning.

*

Jag anser att det är av yttersta vikt att vårdpersonalen får den uppskattning de förtjänar. Det har varit för många tomma ord och för få konkreta åtgärder. När nedskärningar sker, är det nästan alltid den hårt arbetande personalen som drabbas medan dyra konsulter, överflödiga chefer och byråkrater blir kvar.

Det borde vara tvärtom: spara in på de många meningslösa låtsasjobb som finns, inte hos den sjukvårdspersonal som arbetar i kärnverksamheten. Sverige måste visa att sjukvården är något av det mest centrala vi har i välfärdssamhället, och det gör man genom att höja löner för all vårdpersonal, säkerställa en god framtida löneutveckling och förbättra arbetsmiljön.

Medborgare

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: