Nu är äntligen min bästa tid på året här... premiärvecka för herrlaget, som på fredag åker till Vetlanda och nybyggda ISCAR Arena för säsongens första seriematch. I år har veckan även toppats med en arenadebatt, vilket är ett ämne som intresserar mig personligen och har så gjort i många år.
Debatten om ny idrottshall och renovering av befintlig hall är inte ny. Jag har hört många förslag och idéer krig ny idrottshall och renovering av den befintliga idrottshallen sedan jag flyttade till Vimmerby första gången 1993. Frågan brukar aktualiseras vart 4-5:e år och nu är det dags igen.
Det har genomförts utredningar, tagits in sakkunniga i byggnadstekniska frågor och det har gjorts ritningar av diverse arkitekter. Tyvärr har inte dessa utredningar och ritningar gjort någon skillnad för oss aktiva på ett kvarts sekel. Men jag är positiv till sinnet och hoppas att vi slipper långbänken denna gång och att de välskrivna visionerna mynnar ut i ett konkret förslag på en ny multiarena samt renovering av befintlig idrottshall.
Behov av ny hall
I år är första gången som Vimmerby IBK får hyra in sig i idrottshallen Hagadal, Hultsfred, för att tiderna i Idrottshallen inte räcker till. Vi har 18 träningstider i veckan men har ett behov av ca 30 träningstider. Det ska även genomföras närmare 100 hemmamatcher under kommande säsong. Den stora belastningen av Idrottshallen kommer att medföra mer slitage på en redan eftersatt anläggning. En anläggning som under dagtid även är en arbetsplats för idrottslärarna och skolans elever.
En ny arena räcker inte, vi måste även renovera den gamla eller göra som många andra kommuner, bygga en ny matcharena med tillhörande träningshall. Vi som är i hallen dagligen vet att behovet finns och det har funnits under en lång tid.
Ett större problem
Som föreningsaktiv i den lokala innebandyföreningen är det klart att jag vill att det byggs en ny arena så att våra aktiva kan utvecklas under samma förutsättningar som våra motståndare. Att få till en Multiarena, kombinerad idrottshall och ishall, är akut och det är något som måste upp till beslut nu. Men parallellt måste idrottsrörelsens frågor upp på den lokala politikens dagordning. Det största problemet jag ser idag är bristen på kunskap och engagemang i dessa frågor från större delen av de ledande politikerna i Vimmerby.
Okunskap och brist på engagemang
I måndags publicerade Micael Glennfalk (M) en artikel på sin blogg och i Vimmerby Tidning som inledningsvis slår huvudet på spiken.
”Vimmerby kommun saknar ledande politiker som fostrats inom idrottsrörelsen.”
Så länge politikerna i Vimmerby ser idrottsarenor som något nödvändigt ont, att de enbart är förenade med kostnader så kommer idrottsföreningarna aldrig att känna tillit och förtroende i kommande investeringsbehov.
Så länge politikerna i Vimmerby inte vill skaffa sig kunskap eller är intresserade av vad som sker i den lokala idrottsrörelsen kommer de aldrig förstå vidden av det viktiga barn- ungdomsarbete som faktiskt genomförs där.
Så länge politikerna i Vimmerby enbart skryter om sina företagsbesök men aldrig genomför föreningsbesök kommer det aldrig att finnas en sund relation mellan ledande politiker och kommunens idrottsföreningar.
Själv har jag varit föreningsmänniska sedan 6 års ålder. Föreningslivet har blivit en livsstil och betyder otroligt mycket för mig. I vilket annat sammanhang har man möjlighet till personlig utveckling samtidigt som man tillhör en grupp med kamrater med helt olika sociala förutsättningar men med ett gemensamt uppsatt mål.
Mina erfarenheter är att idrotten inkluderar och integrerar bättre än många andra samhällsfunktioner i dagens samhälle. Med tanke på denna viktiga samhällsfunktion, som idrottsföreningarna har, är jag otroligt besviken på större delen av Vimmerbys ledande politiker.
Okunskap och bristen på engagemang lyser igenom och resulterar allt som ofta i absurda förslag och billiga politiska utspel. När dessa utspel synas i sömmarna blir de till tändvätska på den brasa av irritation som bara växer och växer inom idrottsrörelsen i Vimmerby Kommun.
Beslut utan fakta
Idrottshallsdebatten har fram tills nu till stor del handlat om en vikvägg som är gammal och sliten. Väggen dras fram över golvet av en motor vilket medför att det finns en räls rakt över planen. Enligt flertalet politiker ska denna vikvägg vara så gammal att det inte finns fler i landet. Samtliga partier tar detta som en sanning utan att kolla upp informationen närmare och tar beslut utifrån detta.
När jag kollar med ett av företagen som genomför besiktningar och renoveringar av dessa SESAM-väggar framkommer att de renoverar 2-3 stycken per år och byter ut 4-5 stycken per år.
Att inte kolla fakta som ligger till grund för beslut i KF mer noggrant anser jag vara oengagerat och nonchalant. Tas alla beslut i kommunen på icke bekräftade uppgifter eller gäller det bara idrottsliga frågor?
Hånade och förnedrade
Vi är många föreningsmänniskor i kommunen som känner att Idrottsrörelsen agenda måste upp på den dagliga kommunalpolitiska dagordningen. Ska det behövas ett nytt politiskt parti som för idrottsföreningarnas talan i den politiska debatten?
Det finns goda exempel på detta, exempelvis Sportpartiet i Härryda Kommun. Om jag förstår det rätt så krävs det cirka 300 röster för ett mandat i nästa val. För er som inte varit i idrottshallen så är det ungefär lika många som inte ser hela planen när idrottshallen är fullsatt.
Det är allt för många som inte ser något men det är däremot inte många röster i ett kommunalt val.
Min förhoppning är att något av de befintliga partierna plockar upp facklan och börja engagera sig i de idrottspolitiska frågorna framöver. Då gäller hårt arbete under en hel mandatperiod, inte bara när det vankas val?
De viktigaste frågorna för idrottsrörelsen är inte bara de självklara större investeringarna utan framförallt de mindre frågorna men ack så viktiga för de enskilda idrottsföreningarna. Hur säkra är gång- cykelbanorna till och från träningsanläggningarna, finns det möjlighet till ökat kommunalt aktivitetsstöd, vilken hjälp finns för investeringar av inredning och idrottsmaterial?
Prioriteras inte idrottsrörelsens frågor så spelar det inte någon roll hur många nya avfarter som byggs för eventuella nyetableringar av företag eller hur många nya lägenheter och tomter det investeras i. Vad ska de nya familjerna göra på sin fritid?
Att framföra ogenomtänkta politiska utspel som innebär träningstider i andra kommuner eller orealistiska matcharrangemang i diverse hallar gör mig inte bara förvirrad och förbannad, det gör mig framförallt ledsen och sårad.
Det som gör ondast är insikten av de lokala politikernas totala okunskap och nonchalans. Vi är många som brinner för vår idrott och för vår förening. Vi vill att de ledande politikerna ska se det otroligt viktiga arbete som vi genomför varje dag, varje vecka, år ut och år in.
Det enda vi kräver är att våra folkvalda politiker ska intressera sig för vår vardag, de frågor vi brinner för. Vi vill inte bli hånade och förnedrande med orealistiska och ogenomtänkta förslag. Det gör bara såren ännu djupare…
/Jonas Friberg