Marken ägs av statliga Sveaskog. Marken runt sjön ägs, som jag redan skrivit, av Sveaskog men den första delen av den mest använda vägen dit ägs sedan 90-talet av mig och min fru. Den lilla vägen är hårt trafikerad under sommarhalvåret och bilarna kör inte sällan omkring 70 km i timmen förbi huset och mellan våra två gamla ladugårdar.
Vid bilmöten körs bilar upp på gräset precis utanför den ena ladugården. Vi har tidigare kunnat glädja oss åt att vi har en så vacker och omtyckt plats i närheten. Vi har inte haft något emot att exempelvis badgäster använt vägen – men nu går det inte längre. Vägen är för trafikerad, farterna för höga och dammolnen för täta.
Det gör oss ledsna att behöva sätta upp en vägbom. Jag hade hellre velat ha en förbättrad trafik- situation med minskad fart och minskad tung trafik. För er Vimmerbybor som vill ta er till Försjön med bil finns tre alternativa vägar, kika på en karta. Via vår väg är alla välkomna till fots eller per cykel. Vi ber om ursäkt för att våra åtgärder ställer till det för er!
*
Mer bakgrund till beslutet om vägbom I ”Dialog i Vimmerby 2022” framgår att Försjön är en av de platser som Vimmerbyborna helst visar för besökare och gäster. En sökning på Försjön Vimmerby ger en mängd träffar, både till svenska hemsidor och hemsidor i exempelvis Tyskland. Kommunen/turistbyrån har medverkat till att göra platsen känd genom reklam, kartor till turister där Försjön funnits med som badplats/ för fiske samt information på kommunens egen hemsida.
Vimmerby kommun medverkade till den fiskebrygga för personer med funktionsnedsättning som finns och det är kommunen som ordnar så att dasset töms och att sopor dagligen hämtas under sommarhalvåret från de inte sällan överfulla sopkärlen. Vimmerby kommun har registrerat badplatsen som EU-bad och provtar detta bad och 10 andra badplatser flera gånger under sommaren, resultatet publiceras på den rikstäckande sidan badplatsen.se.
*
De senaste åren har Försjön också blivit en inofficiell ställplats för husbilar och husvagnar. Det är inte ovanligt med över trettio husbilar under högsommaren - och då har ändå väldigt många fått vända i brist på plats. Det har varit flera brandtillbud efter eldning i den torra terrängen runt sjön – även under perioder med eldnings-förbud. Får vi då hjälp av kommunen för att komma tillrätta med de problem som uppstår?
Det dammar riktigt rejält när bilar och husbilar kör förbi. Vi bor nära sjön och en eventuell skogsbrand skulle snabbt kunna sprida sig hem till oss. Genom åren har jag bett ödmjukt om saltning, men det har varje år krävts tjat. Ingen regelbunden saltning och ingen hjälp med farthinder sommartid.
Den 23 maj var det ett möte mellan kommunen, Sveaskog och mig. Konstaterar att kommunen inte ser sitt delansvar. Ett argument mot hjälp med saltning framfördes av kommunen vid mötet och löd ungefär ”hur skulle det bli om alla som ville skulle få saltat” - men alla har väl inte ett så välbesökt, och av kommunen framlyft, utflyktsmål som Försjön nära och en dammande privat grusväg?
*
Jag har efter mötet fått ett e-postmeddelande där tjänstemannen från mötet framför att man nu (efter alla år av reklam och information) tagit bort en del hänvisningar om Försjön på kommunens hemsida och bett turistbyrån göra detsamma. Vi ska enligt meddelandet få ”EN utläggning av dammbindningsmedel likt tidigare år, detta för att vi får nyttja vägen för vår tillsyn av grillplats, toalett och soptunna”.
Fartdämpade åtgärder är inget som kommunen kan eller kommer att utföra på kommunens bekostnad. Meddelandet avslutas med ”vi hoppas att de åtgärder Sveaskog utför kommer att medföra en minskad anstormning till sjön.” Sveaskog har varit hyggliga och har försökt samarbeta med kommunen.
Det fanns dock ingen öppning för något sådant vid mötet nu i maj. Sveaskog tar sitt ansvar som markägare. Kommunen har genom åren aktivt medverkat till att dagens problem vid Försjön uppstått – men lägger ansvaret på mig som privatperson och på Sveaskog.
Hälsningar
Jean Lindström i Björnebro