Annons:

Sök

Annons:

Därför är begreppet folkutbyte rasistiskt

Foto: MostPhotos

Därför är begreppet folkutbyte rasistiskt

Huvudanledningen till att ”samhällseliten” blir upprörda över att termen folkutbyte används är enkel, det är ett rasistiskt och ett konspiratoriskt uttryck som misstänkliggör både invandrare och politiker.

Annons:

De Sverigedemokratiska politikerna har helt rätt i att andelen med utländsk bakgrund ökar i vårt land, vilket sker i nästan alla världens länder. Världen har krympt både geografiskt och kulturellt. En värld med stängda gränser där människor inte längre flyttar mellan länder är vare sig önskvärd eller möjlig. Under 1990-talet jublade vi över Berlinmurens fall och Sydafrikas demokratisering. Idag vill SD bygga nya murar och separera människor.

Där Sverigedemokraterna har fel i sin analys är när de skyller alla Sveriges problem på invandrare. Visst finns det alltid en spänning i om exempelvis brottslighet har sina orsaker hos individen eller sociala strukturer men SD skyller alltid alla problem på invandrarna som grupp. SD ser också gruppen invandrare som homogen och oföränderlig.

Att invandare inte kan anpassa sig till svenska värderingar är en myt. I dagarna fick vi precis reda på att kvinnor med utländsk bakgrund i högre utsträckning studerar vidare än svenska kvinnor. En del av förklaringen är just deras kulturella värderingar, man ville göra sin föräldrar stolta. Starka familjevärderingar har två sidor, låt oss ta tillvara de goda och bekämpa de destruktiva.

*

De flesta invandrare klarar av att hålla två identiteter i gång samtidigt. Man är både stolt över sitt ursprung och den kultur man kommer ifrån och man är tacksam och stolt över det land och den kultur som har tagit emot en. Man tar det bästa från två världar och går vidare i livet. Detta skiljer sig så klart från individ till individ.

Att endast definiera vem som är svensk utifrån var man är född eller var ens föräldrar är födda är att definiera människor utifrån biologi eller för att vara tydlig rasbiologi. Vem som är svensk bestäms inte av vårt genetiska arv utan vår etnicitet är en kulturell företeelse som människor kan ta till sig. En kulturell företeelse är inte heller för all framtid bestämd utan förändras ständigt. Den svenska kulturen och den svenska identitet förändras ständigt. Något som såklart kan vara lite skrämmande för den vulgärkonservatism och nationalism som SD representerar.

*

Professor Lindbäck har rätt i att ett land inte klarar av en stor andel lågproduktiva medborgare men jag kan lugna er med att andelen sysselsatta bland utrikes födda mellan 16-64 år som var 63 procent för tio år sen idag är 71 procent. Invandrare kommer i jobb allt snabbare. 1998 tog det 18 år för 50% av flyktingar att nå en egen anställning. Av den stora gruppen flyktingar som kom 2015 tog det bara fyra år innan 50% hade fått en egen anställning. (Källa: SCB)

Att använda termen folkutbyte blev populärt inom högerextrema kretsar genom fransmannen Renaud Camus bok Le grand remplacement, Det stora utbytet. Camus menar att Europa styrs av en totalitär regim med en dold agenda att byta ut den europeiska kulturen mot ”afrikanskt” och ”islamistiskt” dito. Detta är klassisk rasistisk retorik där de vita invånarna skulle vara hotade av ansiktslösa, homogena invandrare med onda avsikter.

*

Termen folkutbyte antyder att någon eller några medvetet skulle byta ut befolkningen. Att invandringen har lett till att de idag utgör en större andel av befolkningen innebär ju inte att vi svenskar har minskat i antal, vi finns kvar och vi är ungefär lika många i antal även om andelen har minskat. Men att göra det till ett problem är rasistiskt eftersom det uttrycker att svenskar är lite bättre, lite finare än invandrare som är lite sämre är ett problem.

Dock kan SD sova lugnt. Idag är utvandringen större än invandringen, hittills i år har 5672 fler utvandrat från Sverige än invandrat till Sverige (Källa: SCB). Det är väldigt märkligt att kalla sig sverigevän och inte känna stolthet över att människor söker sig till Sverige. Att detta skifte som vi nu ser under ledning av den nuvarande samhällseliten, Tidölaget, kommer leda till en snar arbetskraftsbrist och en större försörjningsbörda för oss som väljer att bo kvar får väl visa sig i framtiden.

Mattias Berggren,
Miljöpartiet Vimmerby

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: