Annons:

Sök

Annons:

Majoriteten:

Majoritetens företrädare Peter Karlsson (C), Lars Johansson (V), Helen Nilsson (S) och Jacob Käll (C) vid skolmötet i Rumskulla i januari. Foto: Arkivbild

Majoriteten: "Helheten om vår budget kommer inte fram"

Efter att vårt budgetförslag blev känt i tisdags har det varit många och bitvis hårda kommentarer. I flera sammanhang kommer inte helheten fram och vi vill därför förtydliga vad en del av förslagen innebär.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Vimmerby kommun har en minskande befolkning, och när barnafödandet drastiskt minskat de senaste åren samtidigt som invandringen har minskat ser problemen framöver allt mörkare ut. En minskande befolkning måste leda till minskad verksamhet totalt sett, om vi inte ska fortsätta att höja kommunalskatten. Det är en insikt som ofta har varit bortglömd i vår kommun. 

När vi både nu och mer långsiktigt måste anpassa kostymen vill vi göra det på mildast möjliga sätt. Därför lägger vi stort fokus på att minska våra lokalbehov på olika sätt. Det är bättre att vi minskar våra lokalkostnader så att vi kan behålla personal, som är det mest värdefulla för kommunen. Utifrån den nya budgetmodell vi jobbat med i år kom det fram vissa nya insikter, bland annat att vuxenutbildningen är relativt kostsam jämfört med andra kommuner. Det är därför logiskt att vi nu undersöker att flytta samman gymnasium och vuxenutbildning både för att spara lokaler och hitta ny samverkan.

På liknande sätt ger vi uppdrag om att centralisera de flesta kommunledningsfunktioner, som ekonomi och personalfrågor. Vi ska jobba tillsammans, smartare och effektivare, och det ska ge både bättre tydlighet och lägre kostnader. 

Sedan vi tillträdde har vi satsat på förbättrad arbetsmiljö, där slutsatserna är att öppenhet, delaktighet och inflytande är några av faktorerna som gör att vi trivs på jobbet. Vi rullar nu ut arbetet med Sunt arbetsliv i hela kommunen - friskare och gladare medarbetare är en vinst för alla.

Ska inte laga mat

Även kostverksamheten är en del i kommunen som är jämförelsevis dyr. Där går vi nu mot endast ett kostsystem och tar bort kylmat. För Vimarhaga och Borghaga innebär det att omsorgspersonal inte ska laga mat utan ägna sig åt sitt egentliga yrke, vilket blir såväl en besparing som tydligare arbetsbeskrivningar. 

Att landsbygdsskolor nämns igen väcker reaktioner. Som vi sa vid beslutet i våras vill vi förtydliga och föra dialog om hur utvecklingen av elevunderlaget ser ut och om det kan komma att innebära förändringar för föräldrar och barn. Vi håller fast vid den linjen.  Med minskat barnafödande och minskade klasser är det än viktigare att planera hur framtiden ska se ut i Vimmerby kommun.

Vi önskar en bra diskussion om hur vi i Vimmerby kommun ska hantera våra ekonomiska problem. “Kommunen” är inte bara stadshuset, utan alla vi som bor runt om i kommunen. Vi har ett gemensamt ansvar, och vi vill gärna se andra förslag och åsikter om hur vi ska anpassa ekonomin efter en krympande befolkning. Men låt det vara sakligt och i debatt, utan personangrepp och hat. I annat fall har inte kommunen en särskilt ljus framtid. 

Helen Nilsson (S)

Peter Karlsson (C)

Lars Johansson (V)

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: