Annons:

Sök

Annons:

DEBATT: Bristande cybersäkerhet riskerar att bli dyrt för företag i Kalmar län

Foto: MostPhotos

DEBATT: Bristande cybersäkerhet riskerar att bli dyrt för företag i Kalmar län

Cyberangrepp riskerar att bli dyrt för Kalmar läns företag. Här är tre affärskritiska frågor som länets ledningsgrupper och styrelser bör arbeta strategiskt med för att öka sin motståndskraft, skriver Kim Elman, cybersäkerhetsexpert på Northwave Cyber Security och Monica Reinebo, krisexpert på Westander.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Mer än åtta av tio beslutsfattare, 85 procent, känner sig trygga med cybersäkerheten på jobbet, visar en ny undersökning av Verian. Att en så hög andel beslutsfattare känner sig trygga kan tolkas som ett gott betyg

Samtidigt pekar det mesta på att cyberhoten ökar snabbare än vår förmåga att skydda oss. Det nya geopolitiska läget efter Rysslands invasion av Ukraina, och vår anslutning till Nato, har gjort Sverige till en utpekad måltavla. Under de senaste åren har cyberangreppen ökat kraftigt, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Enligt en undersökning från IBM kostar ett dataintrång i genomsnitt 20 miljoner kronor för de skandinaviska företag som drabbas. Goda förberedelser är nyckeln till att minska både kostnaderna och varumärkesskadorna.

*

Här är tre affärskritiska frågor som Kalmar läns företagsledningar behöver arbeta strategiskt med för att öka sin motståndskraft:

1. Hur skyddar vi våra viktigaste tillgångar och processer?Det är avgörande att identifiera era mest värdefulla tillgångar och processer, såsom kunddata, finansiell information eller produktionsdata. Genom att prioritera det som är viktigast att skydda minskar risken att ni förlorar informationen vid en attack.

2. Har vi en uppdaterad krisplan och är våra talespersoner redo?Vid cyberattacker bedöms ni minst lika mycket utifrån hur ni hanterar och kommunicerar kring krisen. En krisplan definierar ansvarsområden och fokuserar på principer och förhållningssätt. Talespersoner bör utifrån planen erbjudas regelbunden träning för att känna sig trygga i intervjusituationer.

3. Har vi en uppdaterad incidentresponsplan och har vi övat på den?En incidentresponsplan fokuserar på tekniska och operativa åtgärder för att snabbt upptäcka och hantera cyberincidenter. Ju längre en angripare har tillgång till era system, desto mer information kan de stjäla eller skada. Precis som att ni genomför brandövningar behöver ni regelbundet öva på att hantera cyberattacker.

Genom att aktivt och långsiktigt arbeta med dessa tre frågor, kan företag i Kalmar län bättre skydda sig mot cyberangrepp och därmed minska både potentiella kostnader och varumärkesskador. Det är en investering som betalar sig i längden.

Kim Elman, cybersäkerhetsexpert på Northwave Cyber Security
Monica Reinebo, krisexpert på Westander

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: