"Det krävs intäktsdelning vid etablering av ny vindkraft", skriver debattörerna.
Foto: MostPhotos
Från en ny forskningsstudie om den gröna omställningen av den tunga industrin drar vi sex slutsatser för vad för politik som behövs:
1. Utsläppshandelssystemet i EU får inte luckras upp. Utsläppshandeln innebär att man får betala för att släppa ut vilket minskar utsläppen. Stödet för klimatpolitiken är dock inte lika starkt i det nya EU-parlamentet. Sverige måste driva på för en fortsatt tydlig och ambitiös klimatpolitik i EU.
2. Det behövs kompletterande investeringsstöd och riskminimering.Traditionella finansiärer har svårt att hantera investeringsrisker (tekniska, marknadsmässiga, politiska) för företag som utvecklar ny teknik. Detta motiverar att staten går in med finansiellt stöd och riskminimering i början av omställningen.
3. Nödvändig infrastruktur måste prioriteras. Staten måste säkerställa att stödjande funktioner, som exempelvis elöverföringskapacitet och transportinfrastruktur, finns på plats i tid.
4. Det måste skapas attraktiva samhällen. Stora industrisatsningar kräver en omfattande kompetensförsörjning och inflyttning. Kommuner bör kunna få hjälp av staten att möta det ökade behov av bostäder och samhällsservice som omfattande industrisatsningar medför.
5. Det krävs intäktsdelning vid etablering av ny vindkraft. Fram till mitten av 2030-talet är det främst vindkraft som kan tillgodose industrins ökade elbehov. För att öka acceptansen måste kommuner, bygder och närboende få ta del av intäkterna. Det är viktigt att stödet till kommunerna blir långsiktigt och förutsägbart, och verkligen motsvarar den fastighetsskatt som genereras från vindkraft inom kommunen.
6. Tillståndsprocesser måste bli mer effektiva. Regeringen måste leva upp till sina löften om kortare handläggningstider och mer förutsägbara processer.
*
Dessutom krävs regional samordning. Två bra exempel: Västra Götaland har tillsammans med de fyra kommunalförbunden antaget en energiöverenskommelse med mål om en kraftig ökning av elproduktionen. Länsstyrelserna i Dalarna och Värmland har, i samarbete med Försvarsmakten, nyligen pekat ut lämpliga områden för vindkraft.
Vi hoppas att våra sex slutsatser uppmärksammas av regeringen, samt att de regionala initiativen inspirerar samtliga län, också Kalmar län.
Lars Zetterberg, IVL Svenska Miljöinstitutet, programchef Mistra Carbon Exit
Filip Johnsson, Chalmers, programchef Mistra Electrification
Johan Rootzén, IVL Svenska Miljöinstitutet
Anna Krook-Riekkola, Luleå tekniska universitet
Patrik Söderholm, Luleå tekniska universitetKersti Karltorp, IVL Svenska Miljöinstitutet