Genrebild.
Foto: MostPhotos
Ylva Tengblad från Svensk Vindenergi vill tona ned det kommunala vetot till en fråga om ”bara” markanvändning. Och visst – formellt handlar vårt beslut om huruvida ett projekt passar in i kommunens plan för mark- och vattenanvändning.
Men det betyder inte att vår roll är oviktig. Tvärtom – vi är den enda instans i processen som faktiskt har möjlighet att stoppa ett projekt helt. När ett projekt väl går vidare till miljöprövning, är det mycket sällsynt att det stoppas. Systemet är byggt för att väga olika intressen mot varandra – inte för att säga nej.
*
Det är också projektören själv som bekostar de miljöutredningar som ligger till grund för prövningen. Och dessa utredningar presenteras ofta på ett sätt som maximerar möjligheten att få tillstånd. Det är ett tungt, tekniskt system – och det är bara i början, hos kommunen, som människor har en chans att bli hörda i en demokratisk och lokal förankrad process.
Samtidigt möts vi lokalpolitiker av en vindkraftsindustri som hellre spelar på våra skuldkänslor än på våra argument. Budskapet är tydligt: ”Om ni säger nej, sviker ni klimatet.” Men den typen av moralisk utpressning lämnar inget utrymme för verklig dialog om lokala förhållanden, om människors oro och om de faktiska konsekvenserna för landskap, djurliv och hälsa.
*
När projekten presenteras offentligt sker det i form av påkostade säljmöten – med tillrättalagda bilder, förskönande visualiseringar och lugnande formuleringar. Men de verkliga frågorna – om infraljud, skuggor, buller, migrerande fåglar, turism, värdefall och landskapsförändring – hamnar ofta i skymundan. Istället hänvisas kritiker till en miljöprövning långt bort från kommunen och långt bort från insyn.
Människor förväntar sig att vi tar ansvar för helheten – för framtiden i just vår kommun. Och det är därför det kommunala vetot är så viktigt. Inte för att vi säger nej av slentrian, utan för att vi vet vad som står på spel – och för att vi är den sista instansen där demokrati och sunt förnuft fortfarande kan väga tyngre än tekniska rapporter.
Maik Rohde, C kommunfullmäktige Hultsfreds kommun
Per Gröön, C kommunalråd Högsby kommun
Alexander Steinvall, C kommunfullmäktige Hultsfreds kommun
Antje Rohde, C kommunfullmäktige Hultsfred kommun
Fotnot: Tidigare debattinlägg i ämnet kan du läsa här