Lena Kidsten.
Foto: Arkivbild
I dessa dagar behöver vi alla förbereda oss på en samhällskris, och i värsta fall ett krig. Vi är många som kan bidra till den gemensamma beredskapen. Vi i SKPF Pensionärerna har frågat våra medlemmar i en enkät och fått tusentals svar som visar att viljan att hjälpa till är stor.
En av alla svarande från Kalmar län skriver exempelvis att hon kan bidra inom sjukvården då hon ”har jobbat som undersköterska i nästan 50 år”.
Andra beskriver hur de kan hjälpa till med alltifrån barnomsorg till räddningstjänst och transporter. Ytterligare andra svarar att de kan bidra genom att vara goda medmänniskor. Eller som en kvinna i övre 80-årsåldern utrycker det: ”Livserfarenhet, växt upp under 2:a världskriget”.
Men för att det frivilliga engagemanget ska komma till nytta måste vår gemensamma välfärd stå mycket bättre rustad än i dag.
För det är ingen nyhet att det redan till vardags finns stora brister i sjukvården och äldreomsorgen. Det är heller inte hemligstämplat att beredskapen för kriser på många sätt är undermålig. Det larmade Socialstyrelsen om så sent som i början av året. På sjukhusen saknas det vårdplatser och inom äldreomsorgen saknas det planering. En undersökning myndigheten gjort 2024 visar att ingen kommun i länet uppger att de har en fullständig och aktuell kontinuitetsplan för hemtjänsten, med syftet att verksamheten ska fungera även under kris. Hälften av kommunerna svarar dessutom att det saknas evakueringsplaner för särskilda boenden för äldre. Även skyddsrummen är eftersatta. Det saknas helt krav på att de ska vara tillgängliga för dem med fysiska funktionsnedsättningar, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Flera uppmaningar
Det finns också en lucka i ansvaret för att informera om de skyddsrum som finns. Knappt hälften av våra medlemmar vet var deras närmaste skyddsrum ligger, enligt vår enkät. Det kan delvis bero på att man bor i glesbygd där skyddsrum saknas, men det beror sannolikt också på brist på information. Två statliga utredningar har föreslagit att kommunerna ska få ett utpekat ansvar för detta, men skarpa beslut dröjer alltför länge.
De brister som finns riskerar att särskilt drabba de äldsta, de med sjukdomar och funktionsnedsättningar – alla de som kommer att vara i stort behov av andras hjälp om krisen slår till. Samtidigt är vi många som vill hjälpa till att stärka beredskapen. Vi i SKPF Pensionärerna har därför flera uppmaningar:
• Räkna med oss äldre när samhället rustar för kris och ytterst krig. Använd oss, våra livserfarenheter och kunskaper från olika samhällsviktiga yrken. Men glöm inte de som kommer att behöva extra stöd.
• Säkerställ att äldre kan få sjukvård och äldreomsorg efter behov – både till vardags och i kris. Regionen måste se till att det finns tillräckligt med vårdplatser och alla kommuner i Kalmar län behöver ta fram nödvändiga beredskapsplaner för hemtjänsten och särskilda boenden.
• Informera lokalbefolkningen, även de som inte är digitala, om var de närmaste skyddsrummen finns och hur de ska användas. Kommunerna borde redan nu ta ansvar för detta.
• Inför krav på att skyddsrummen ska vara tillgänglighetsanpassade, så att även den som har svårt att röra sig har möjlighet att söka skydd om det värsta inträffar. Regeringen måste se till att kravet gäller såväl befintliga som nya skyddsrum.
Liza di Paolo-Sandberg, förbundsordförande SKPF Pensionärerna
Lena Kidsten, distriktsordförande SKPF Pensionärerna Kalmar