Gudrun Brunegård och Sven Weckfors är två av de kristdemokrater som skrivit under debattinlägget. Foto: Simon Henriksson
Om knappt två veckor ska vi rösta om framtiden för skolorna i Djursdala och Gullringen och förskolan Pelarne. Men det är inte bara skolorna och barnen på landsbygden vi ska rösta om, även om en nedläggning av skolorna kommer att ge särskilt kännbara konsekvenser för de barnen och deras familjer.
Hur kommer det att påverka eleverna och studiemiljöerna i Vimmerby och Södra Vi, dit barnen i Djursdala och Gullringen är tänkta att hänvisas? Det talas om paviljonger, för att få plats med de nytillkommande barnen. Hur kommer det att påverka trivseln för de elever som ska inrymmas i paviljongerna? Hur mycket av skolgården blir kvar till nödvändig lek och aktivitet på rasterna, för att barnen ska orka med lektionspassen? Kommer oro och konflikter att öka när det blir mer trångt, med långt fler barn per vuxen i skolorna?
Och vem har räknat in hur mycket längre tid barnen behöver lägga på att ta sig till och från skolan? Vem har gjort någon bedömning av hur tidigare uppstigning och senare hemkomst kommer att påverka deras inlärningsförmåga och ork att läsa läxor? Hur många föräldrar kommer att av detta skäl hellre välja att skjutsa sina barn? Vilka miljöeffekter kommer ett ökat skjutsande att leda till?
Det är några av de konkreta frågor som ännu saknar svar.
Vill skapa osäkerhet
Minst lika stor är frågan hur S+M-majoriteten tänker, när de i sin formulering till folkomröstningsalternativen lägger in ett hot. Ifall alternativet om att bevara landsbygdsskolorna vinner, ska motsvarande summa tas någon annanstans inom barn- och utbildningsnämndens budget. På så sätt ställer man olika delar av kommunen mot varandra.
Sannolikt hoppas majoriteten att skapa osäkerhet hos invånarna, så att många avstår från att rösta eller av ren egennytta väljer att stödja nedläggningsalternativet.
Det är ovärdigt en politisk majoritet i en demokrati att utnyttja sitt överläge och formulera den typen av omöjliga svarsalternativ.
Alternativ B valet för dig
Därför ser vi folkomröstningen som ett tillfälle för befolkningen att i stort uttrycka sitt stöd för eller missnöje med den sittande S+M-majoriteten. Gillar du nedläggningen av merparten av instrumentalmusiken, orkester- och ensembleverksamheten inom musikskolan? Tycker du det är rätt att stänga matsalarna på serviceboendena? Är det rätt att skicka sexåringar på vägarna från Djursdala och Gullringen? Ska man lägga ned en skola i Gullringen där en av kommunens största industrier ligger? Rösta då för all del på Alternativ A!
Är du missnöjd med hur S+M hanterar viktiga frågor? Vill du se en annan majoritet i kommunen, en majoritet som väger in helheten och fördelar nödvändiga besparingar på ett sätt som inte skadar kommunens livskraft, utvecklingsmöjligheter och framtidstro? Då är alternativ B valet för dig.
Men vad du än tycker - gå och rösta! Bara om valdeltagandet blir tillräckligt högt kommer majoriteten att ta resultatet på allvar.
Kristdemokraterna i Vimmerby genom styrelsen: Gudrun Brunegård, Ola Gustafsson, Torbjörn Sandberg, Thomas Karlsson, Sven Weckfors