Lars Johansson (V). Foto: Linus Johansson
Lars Johansson (V) menar att han vet hur kommunens problem ska lösas. Här nedan kan ni läsa hur han menar.
Resultatet av söndagens folkomröstning är tydligare än någon trodde. 46% av Vimmerbyborna röstade aktivt mot majoritetens politik, medan inte ens 5% av samtliga röstberättigade stödjer dem. Ett så svagt stöd måste självklart leda till förändringar i majoritetens sätt att styra vår kommun.
Bakgrunden till detta resultat är inte enbart frågan om skolnedläggningar. Det senaste året har majoriteten pratat om ekonomisk kris och behov av att ta krafttag. Ändå beslutade de om en budget som var alldeles för svag och bygger på önsketänkande. När man redan efter en månad in på 2016 tror på ett budgetunderskott på 7-8 miljoner, helt oavsett skolfrågan, så är det inte skolorna som är problemet. Det förstår folket, och därför fick vi detta resultat i söndags.
Första steget är självklart att man ska backa från förslaget om skolnedläggningar. Sedan måste man börja jobba på allvar och ta tag i ekonomin. Redan i april föreslog jag i kommunstyrelsen att budgetarbetet skulle rivas upp och göras om från början, helst med samtliga partier i fullmäktige delaktiga. Det som behöver göras är ett mödosamt arbete där man går igenom budgeten rad för rad för att komma tillrätta med kommunens höga kostnader.
När jag la fram det förslaget bemöttes det av majoriteten med en axelryckning och ett rakt nej. Vi har inte tid med det var svaret, men precis tvärtom är det detta ständiga slarv vi inte har tid och råd med. Om någon på rak arm kunde svara på varför just Vimmerbys kostnader är högre än andra kommuners så hade vi redan haft lösningen. Så är det inte nu, och det är dags att de ledande partierna börjar ta ansvar för det.
Vänsterpartiet har lagt en budget som är över tio miljoner starkare än övriga partiers. Den tryggheten hade vi behövt nu. Det är möjligt tack vare en ytterligare skattehöjning med 50 öre. Många vänder sig naturligtvis mot ännu högre skatt när vi redan har länets högsta. Därför är det viktigt att förstå skälen bakom vår politik.
För det första är det ett krasst ekonomiskt skäl: andra partier har inte klarat av att sänka kommunens kostnader. Kommunens höga skulder måste betalas av, och det säkraste sättet att få in pengar till det är en skattehöjning. Beslut och investeringar som gjorts ska inte betalas genom permanenta neddragningar på barn och äldre, utan gemensamt av oss med inkomst och rösträtt genom en tillfällig skattehöjning .
En skattehöjning ger arbetsro att ta tag i kommunens problem, och tid att leta kostnader och besparingar som inte drabbar den kommunala service som alla vimmerbybor förväntar sig. Arbetsro ger också ett bättre klimat i kommunen, med nöjdare och friskare anställda. Fortsatta förslag på kraftiga nedkärningar kommer bara leda till fortsatt oreda och missnöje i kommunen.
I takt med att vi lyckas sänka kostnaderna kan också skatten sänkas om vi inte väljer att satsa på bättre skolor, äldreomsorg eller något annat istället. Det är framtida politiska prioriteringar som då naturligtvis ska diskuteras öppet och ärligt.
Frågan om skattehöjning handlar också om vad vi vill ha för service som medborgare. I debatten låtsas nedskärningspolitikerna att om vi bara skär ner lite nu så kommer vi kunna satsa på bättre skola och vård senare. Så har de sagt i trettio års tid nu, men nedskärningarna bara fortsätter. Vill vi stå upp för en bra välfärd kan vi naturligtvis inte göra det genom att försämra den.
Problemet är att det finns för lite skattepengar till vår gemensamma välfärd, inte minst efter den borgerliga alliansens skattesänkningar på 140 miljarder. Dessutom blir behoven större när vi har allt fler äldre i befolkningen. För att klara att erbjuda bra skola och vård behöver kommunerna få mer resurser från staten. Den nuvarande regeringen skjuter till lite mer pengar till kommunerna, men alldeles för lite för att verkligen göra skillnad. Kampen om en fortsatt service här i Vimmerby är därför också en fråga på riksnivå.
Samtidigt med den kampen måste vi som kommunpolitiker ta ställning till hur vi hanterar nuläget i våra verksamheter. Det vi kan göra är att helt ta bort saker, kraftigt försämra verksamheterna eller att höja skatten. Till viss del kan vi sänka kostnader genom att ta bort frivillig verksamhet, men det räcker tyvärr inte att enbart göra det.
De flesta kommunala verksamheter i Vimmerby är idag så pressade att några försämringar inte ens är möjliga, än mindre önskvärda. De politiker som är emot skattehöjningar måste därför stå för vilka verksamheter det är de vill ta bort, och inte försöka föra folket bakom ljuset med snack om att det blir bättre sen. Folket har genomskådat det, och folket har tydligt sagt vad man vill – inga mer försämringar.
Jag hoppas att folkomröstningen blivit en så stark väckarklocka att majoriteten äntligen förstår hur läget ser ut. Om de har modet att ändra sig, är beredda att ta ansvar för sitt uppdrag och göra ett hårt jobb, och fantasi nog att tänka utanför sina invanda åsikter så finns det faktiskt en bra framtid för kommunen. För oss som sitter utanför den starka majoriteten återstår nu bara att hoppas på att de känner samma sak.
Lars Johansson, Vänsterpartiet