Annons:

Sök

Annons:

S: När man hela tiden tänker ”vänta och (C)” så blir det till slut inget gjort

Peter Högberg är en av de socialdemokrater som skrivit under debattinlägget. Foto: Arkivbild

S: När man hela tiden tänker ”vänta och (C)” så blir det till slut inget gjort

Total inbromsning. Planarbete som försenas eller som helt slopas. Byggnation och utveckling i Vimmerby är helt på väg att gå i stå med den nya (C), (M) och (KD)-majoriteten. Vi känner oro för bostadsbyggandet och i förlängningen för kompetensförsörjningen i hela kommunen.

Annons:

När Socialdemokraterna och Moderaterna styrde Vimmerby (2014-2018) fanns det en radsaker som akut behövde åtgärdas. Ekonomin var eftersatt, bostadsbyggandet obefintligt, renovering av skolor var satt på undantag och kön till förskolorna berättade om stora behov.

Vi kavlade upp ärmarna och antog en stor utmaning – att kunna satsa samtidigt som ekonomin sanerades. Vi klarade det på några håll men på andra inte. Vi fick inte behålla förtroendet att leda kommunen. Nu är vår roll att försöka påverka i opposition.

*

Under vår tid vid makten så har bostäder byggts i Vimmerby. Vi har byggt förskolor och det har byggts handel och industri flitigt nere på Ceos. (S) tillsammans med (M) tog initiativ till att bygga en helt ny skola som ska göra att AL-skolan inte behöver lappas och lagas.

Moderaternas roll har förändrats från framåtsträvande till just – ingenting. 

På bostadsmarknaden så är det ganska unikt för en liten kommun som vår att privata intressenter står på kö för att kunna bygga. I en tid när detta faktiskt sker så väljer nya majoriteten att bromsa eller helt enkelt slopa möjlighet att bygga. Det blir inget byggt på Blåsekulle och ute vid Nybble så ser det ut att bli en liten tummetott kvar av marken till vanliga bostäder när det har byggts annat. När man hela tiden tänker ”vänta och (C)” så blir det till slut inget gjort. 

*

Vi ser att detta är förödande för både gammal som ung i Vimmerby. De äldre kan inte lämna sin villa för det finns inga lägenheter. De yngre kan inte lämna sin lägenhet för att bilda familj i en villa. En olöslig limbo som politiken måste ta ansvar för genom att både bygga via Vimarhem och se till att underlätta för de privata intressenter som knackar på kommundörren. Vi behöver minst ett seniorboende och vi behöver möjliggöra för att kunna bygga i hela vår kommun.

I ett större perspektiv så är avsaknaden av bostadsbyggande förödande. Vi socialdemokrater gick till val på att föra en politik som gör att befolkningen ska öka till 17 000 invånare i Vimmerby kommun. Befolkningsökning betyder nämligen så oerhört mycket för en kommun och dess invånare. Flera som jobbar och bor betyder mera inkomster till vårt gemensamma. Flera som flyttar hit ger företagen möjlighet att anställa personal.

När det lokala näringslivet behöver anställa så behöver människor en bostad annars väljer man inte Vimmerby. Just nu finns det många som vill välja Vimmerby men som helt enkelt inte kan eftersom möjligheterna att hitta en bostad är små! Det är både oroväckande och allvarligt. Även Vimmerby kommun står inför stora pensionsavgångar framöver och behöver anställa nya medarbetare.

En ängslig majoritet må vinna val på att sätta fingret i luften och lova gott till alla. Men medborgarna i Vimmerby kommun kan vara den stora förloraren på en politik som inte leder till utveckling och framtidstro.

Helen Nilsson (S), kommunstyrelsen

Daniel Nestor (S), kommunstyrelsen

Peter Högberg (S), kommunstyrelsen

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: