Annons:

Sök

Annons:

DEBATT: Vill du subventionera en olönsam flygplats?

Foto: Pressbild

DEBATT: Vill du subventionera en olönsam flygplats?

Stora landområden står i lågor, djur och människor brinner upp. Detta vid dryga 1 grads ökning av jordens medeltemperatur. Vi hör om bränderna i Australien, Amazonas och Indonesien, om stormfloder och översvämningar. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Vi fick själva känna en försmak inpå bara huden den torra och heta sommaren 2018. Just nu är det hela 10 grader varmare än normalt på många platser i Sverige. Hur många fler varningsklockor behövs?

I det här läget kommer det plötsligt ett förslag på att Region Kalmar Län för 80 miljoner kronor ska köpa in sig på en olönsam flygplats som dessutom kräver årliga tillskott från våra skattepengar.

Man kan likna klimatkrisen vid att klippa i en stickad tröja. Trots några få hål fyller den ändå sitt syfte och håller mig varm. Men ju mer jag klipper desto sämre fyller den sin funktion, och om jag fortsätter att klippa, så vet jag inte vilket klipp som till slut kommer att göra tröjan oduglig. Likadant är det med jordens ekosystem och klimatsystem.

*

Vi vet alltså inte exakt hur förloppet kommer att se ut. Det vi säkert vet är att utsläppen måste minska i en rasande takt, enligt forskarna med ca 15% per år. Det är ett tufft beting. Men alternativet är värre. Just nu följer vi utsläppskurvan på IPCC:s värsta scenario mot 3-6 graders ökning till 2100, då stora delar av jorden blir obeboeliga. Snacka om flyktingströmmar!

Så bra då att regionen bestämt sig för att bli fossilbränslefri år 2030 och klimatneutral år 2045. Nu gäller det att fatta de beslut som behövs för att målen ska kunna uppnås.

Ofta brukar ekologi och ekonomi stå emot varandra - på kort sikt. Då kan det vara svårt att fatta de kloka besluten som vi behöver för att trygga framtiden. Men frågan om Kalmar Ölands flygplats är ovanligt enkel: Vill du köpa in dig på en olönsam flygplats? Vill du med dina skattepengar vara med och subventionera klimatförstörelse i ett läge där vi vet att vi måste minska utsläppen?

*

Många klimatåtgärder som vi behöver göra kommer att svida. Det är rimligt att plocka de lägst hängande frukterna först. Det har Sverige gjort genom att sluta använda olja i uppvärmningen. Nästa lågt hängande frukt är att sluta subventionera klimatförstöring med skattepengar.

I de bisarra planerna för regionens engagemang i Kalmar Ölands flygplats ingår att starta en ny flyglinje, till Frankfurt med mellanlandning i… Ronneby!!! Detta när vi vet att det är start och landning som släpper ut mest klimatgaser.

Än är det inte för sent att stoppa denna galenskap. Gör din röst hörd, och skriv under mot Regionens planer av flygplatsköpet genom att googla ”region namninsamling flyg”. Vi har ingen bättre tid att agera än nu.

Liv Helmfrid, Fridays for Future Vimmerby

Göran Nordström, Fridays for Future Västervik

Jörgen Bergström, Fridays for Future Gamleby

Gunnar Westling, Fridays for Future Oskarshamn

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: