Annons:

Annons:

Ung Vänster totalsågar regionens köp av halva flygplatsen i Kalmar. Foto: Pixabay

DEBATT: Det är vår framtid, har Ni frågat oss?

Det är oss ungas framtid som står på spel allteftersom klimatkrisen närmar sig. Att Regionen vill bestämma sig för att köpa upp halva Kalmar Öland Airport är ett steg i motsatt riktning, ett främjande av mer utsläpp och ett nekande av utvecklingen av klimatvänlig kollektivtrafik. Det är ett svek.


 

Annons:

Denna artikel är skriven av ungdomar, vi som i längden kommer få betala priset för Regionens köp. Argumenten mot flygplatsköpet är många och enkla. Regionstyrelsen och Angelica Katsanidou menar att köpet är till för att främja flygförbindelser ut i Europa[1].

Dock har detta redan försökts innan[2], bland annat 2014 då direktflyg från Kalmar till Berlin lanserades samt lades ner efter 2 år. Regionstyrelsen säger också att vi i Kalmar ej har något annat val än att flyga. Detta är ett privilegierat påstående.

Förbindelser från Kalmar ut i Europa existerar redan i kollektivtrafiken. Det går direktbuss till både Oskarshamn och Karlskrona där man kan ta sig via färja till Polen och sedermera via tåg till resten av Europa. Färja från dessa städer till Helsingfors är även relevant, varifrån man enkelt kan ta sig via tåg till östra Europa, bland annat Baltikum, Polen samt vidare österut i Ryssland.

Tågförbindelser söderut via Köpenhamn mot Tyskland är också mycket tillgängliga. Väl i Tyskland finns Europas centrum för tågresor, München, där nästan hela kontinenten går att nå via tåg.

 *

För att utveckla argumentet angående Kalmars transportförbindelser, av de cirka 240 000 resor som sker från Kalmar Öland Airport varje år, är 200 000 går till Stockholm[3], alltså 4 av 5 resor. Flygplatsen har länge haft svårt att finansiera sig[4] och i vår mening är detta ett tydligt tecken på hur flygtrafik går mot historien.

Istället för att investera skattepengar i en utdaterad, miljöfarlig resemetod, borde en nedtrappning av flygplatsens verksamhet prioriteras. Busslinjer i Kalmar län läggs idag ner och priserna för kollektivtrafiken höjs betydligt. Dessa 80 miljoner kronor behövs desperat inom andra delar av kollektivtrafiken i länet, för att inte nämna övriga välfärdssektorer, som vården exempelvis.

 *

Vidare, köpet bär tyngd inte bara för oss i Kalmar stad, utan även för länets invånare i norr. Från norra Kalmar län till Kalmar stad är det, fågelvägen, 18 mil[5]. På grund av Kalmar Läns längd, måste de som bor i exempelvis Västervik eller Vimmerby betala höjd skatt på 49 öre för att kunna finansiera köpet av flygplatsen[6].

Detta samtidigt som det bara är 6 mil norr till Linköping, där det redan finns en väl utvecklad flygplats[7]. Den ekonomiska kris som Kalmar Län befinner sig i[8] kommer ej att förbättras av höjd skatt till ett 80 miljoner kronor köp av en halv flygplats, där hela 73,5% går rakt till flygplatsen[9].

Det är viktigt att ni förstår hur betydande detta beslut är och att ni sviker oss genom att välja att investera i en flygplats istället för att trappa ner på verksamheten. Ni väljer näringsliv framför liv, eran möjlighet till vinst och tillväxt framför vår möjlighet till en framtid.

Det är kontraproduktivt att investera i en flygplats när vi står inför en klimatkris. Forskare anger att om vi inte agerar nu, snabbt, kommer Jorden att vara nästintill obeboelig 2050[10] [11] [12]. Är det verkligen värt vår framtid, era barns framtid, att driva igenom ett köp som blott kommer att egga på klimatkrisen?

När ni på torsdag sätter er i Kalmarsalen för att rösta fram ett beslut, ha oss i tankarna, för det är vår framtid som står på spel. 

Ung Vänster Kalmar län

Källor:

Amper, Henry. (2019). Kalmar flygplats är ett sjunkande skepp.

https://www.barometern.se/insandare/kalmar-flygplats-ar-ett-sjunkande-skepp/ 

Dunlop, Ian & Spratt, David. (2019). Existential climate-related security risk: A scenario approach. Breakthrough - National Centre for Climate Restoration.

https://docs.wixstatic.com/ugd/148cb0_a1406e0143ac4c469196d3003bc1e687.pdf

Lappalainen, Kaisa. (2019). Regionledningen i Kalmar: ”Vi måste höja skatten”. SVT Nyheter.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/regionledningen-maste-hoja-skatten

Nilsson, Hanna. (2019). Besparingar på 100 miljoner ska genomföras i Region Kalmar. SVT Nyheter.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/besparingar-pa-100-miljoner-ska-genomforas-i-region-kalmar

Peterson, Olof. (2019). Köper halva flygplatsen för 80 miljoner: ”Ett viktigt beslut”. SVT Nyheter

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/region-kalmar-blir-delagare-i-flygplatsen

Rundberg, Michael. (2019) .Norra länets nytta av en flygplats i Kalmar ifrågasätts. Dagens Hultsfred.

https://www.dagenshultsfred.se/nyheter/e/50094/norra-lanets-nytta-av-en-flygplats-i-kalmar-ifragasatts/

Ström, Jörgen. (2016). Berlinlinjen läggs ner. Barometern.

http://www.barometern.se/kalmar/berlinlinjen-laggs-ner/

Vaughan, Adam. (2019). Is it true climate change will cause the end of civilisation by 2050?. New Scientist.

https://www.newscientist.com/article/2205741-is-it-true-climate-change-will-cause-the-end-of-civilisation-by-2050/

Watts, Jonathan. (2019). The environment in 2050: flooded cities, forced migration – and the Amazon turning to savannah. The Guardian.

https://www.theguardian.com/environment/2019/dec/30/environment-2050-flooded-cities-forced-migration-amazon-turning-savannah

Zaar, Lotta. (2019) Regionen köper halva flygplatsen av Kalmar kommun. Östra Småland Nyheterna.

http://www.ostrasmaland.se/kalmar/regionen-koper-halva-flygplatsen-av-kalmar-kommun/


[1] Peterson. SVT Nyheter (2019)

[2] Ström. Barometern (2016)

[3] Peterson. SVT Nyheter (2019)

[4] Amper. Barometern (2019)

[5] Rundberg. Dagens Hultsfred (2019)

[6] Lappalainen. SVT Nyheter (2019)

[7] Rundberg. Dagens Hultsfred (2019)

[8] Nilsson. SVT Nyheter (2019)

[9] Zaar. Östra Småland Nyheterna (2019)

[10] Spratt & Dunlop. Breakthrough - National Centre for Climate Restoration (2019)

[11] Watts. The Guardian (2019)

[12] Vaughan. New Scientist (2019)

Annons:

10 kommentarer

skitvenstern 2020-02-05 22:12:51

finns ingen klimatkris. Det är samma gamla klimatsinuskurva som rör sig genom tiden.

Men ni i ungvänster kan ju sluta med era mobiler och datorer så hjälps nog världen lite mer.

Gösta 2020-02-05 22:27:40

Om man vill till Ryssland så kan man också ta bussen till Karlskrona och gå på båten mot Polen för att sedan åka vidare med tåg till Hamburg och gå ombord båten via Southhampton till New York och stiga på flyget där mot Moskva. Den där sista etappen behöver man inte berätta för någon, men en fördel med den är i alla fall att man kan passa på att fotografera sitt hus från luften när man passerar över Sverige. Tänk dock på att USAs flygplatser inte har några transithallar vilket gör att ni kanske behöver visum.

Sen så vill jag passa på och påpeka att Katsanidou också är en ungdom.

Erik 2020-02-06 00:13:06

Oj vilka troll som kommenterar.
En totalförnekare som hittar på ord och kanske telegraferat in sin pik om datorer och telefoner?
En annan, gör ett virrigt försök att dissa övrig kollektivtrafik, och vet tydligen inte att vid 36 års ålder så är ungdomen passerad, med råge kan jag passa på ATT påpeka.

Silverräven 2020-02-06 07:30:19

Trots allt är man ingen ungdom när man passerat 35. Så påpekandet om Katsanidou är i sak fel.
Liksom påstående att "det finns ingen klimatkris". Jag tror mindre på signaturen "skitvenstern" än på det samlade forskarsamhället. Kan man inte ens stava till "vänster" så kan man förmodligen heller inte läsa klimatkurvor.
All heder åt alla ungdomar som engagerar sig i miljöfrågorna!

Jan-Gunnar Johansson 2020-02-06 07:42:01

En bra artikel, men tyvärr så står vi inte bara inför en klimatkris, vi är mitt uppe i klimatkrisen! En klimatkris som tyvärr ingen av beslutsfattarna bryr sig om att göra någonting åt. Den visar sig hittills genom extremväder som drabbar många platser på vår planet. Vi ser det också på att den globala medeltemperaturen stiger allt för fort. https://www.youtube.com/watch?v=IcLpW7lSBv4
Köpet av flygplatsen som nu har beslutats sker för skattebetalarnas pengar som skulle ha behövts inom sjukvården i Kalmar Län! Jorden står inför stora utmaningar med virusangrepp som hotar att slå ut hela mänskligheten. Då satsar politikerna på att köpa en flygplats i stället för att rusta vården inför framtiden. Det borde finnas protestlistor på alla sjukhus och vårdcentraler där alla som besöker dessa kan skriva under.
Klimatförnekarna har inte längre något nytt att komma med, de fortsätter bara med sina tomma påståenden att det vi ser enbart är naturliga vädersvängningar.

Hulta 2020-02-06 12:51:38

Undrar om man inom vänstern tänker igenom och diskuterar internt innan man agerar. V är med och driver för och röstar för flygplatsförsäljning. Sen blir det negativ medial bild och plötsligt är halva V starkt emot (I alla fall i tal, vet inte i agerande) och andra halvan agerar för men debatterar inte.

Anders 2020-02-06 13:43:25

Jag som vanlig knegare har inte råd att åka ens till Kalmar med bil.
Blir inga pengar över.
Men jag kommer tydligen att bli delägare för en flygplats.
Hade önskat jag hade råd att ta flyg till nåt varmare land.

Men jag har vanlig lön och 3 ungar. Inte en krona blir över i slutet på månaden.
Flygresa? Det är drömmar som inte är för vanligt folk.

Kritisk 2020-02-06 22:10:28

Klimatkris är en överdriven beteckning, lite varmare klimat har fler fördelar än nackdelar, och naturkatastroferna har blivit färre på senare år. Tänk också på att koldioxid är livets gas utan vilken inget liv kan existera.

Kritisk 2020-02-06 22:11:32

Glömde bifoga länken:

http://www.klimatupplysningen.se/2020/01/02/nej-naturkatastroferna-har-inte-dubblerats-pa-30-ar/

AnimalSkribax 2020-02-07 18:37:47

Utgår från att ni alla barn avsäger er resor, aktiviteter nu på sportlovet & för all framtid? Inga utlandsresor , second hand kläder och givetvis skrivs er artikel på en gammal generation smartphone? Som ni behåller till minst år 2023 utan att tjata om nyaste modellen redan till Jul ?

Lägg till ny kommentar

Kommentar *

Ditt namn*

Din e-post* (publiceras ej)

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

#Vi måste prata!

Annons:

Cookies

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Dagens Vimmerby. Genom att använda Dagens Vimmerby tjänster godkänner du dettaHär kan du läsa mer om cookies.

Jag förstår, ta bort detta

Annons: