Annons:

Sök

Annons:

SD:

SD tror sig ha lösningen på att minska matsvinnet i skolorna. Foto: MostPhotos

SD: "Så kan vi få ner matsvinnet i skolmatsalarna"

I Sverige slängs det ungefär 35 000 ton mat varje år från skolmatsalar och andra skolkök. Varje kilo mat som slängs motsvarar 2 kg CO2e(koldioxidekvivalenter), det vill säga utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser.

Annons:

I Vimmerby kommun arbetas det en del för att minska matsvinnet men vi måste arbeta ännu mer för att få ner matsvinnet med ytterligare minst 10% och få våra elever medvetna om hur mycket matsvinn det blir och hur det påverkar vår miljö. Detta går att göra på många olika sätt. I Vännäs kommuns skolor använder man sig av teckningar hos de mindre barnen. En grön "gubbe" betyder att barnen uppnått målet den dagen och att matsvinnet är inom det mål som skolan satt, en röd "gubbe" betyder att det slängts mer mat än procentmålet.

De äldre eleverna som går på högstadiet och gymnasiet skulle kunna kryssa i en matsedel om de vill äta den veckan eller inte. Vi Sverigedemokrater tror på den här idén för att snabbt få ner matsvinnet till minst 2 %.

Vänsterpartiet lämnade in ett förslag till kommunen i oktober om att sälja överbliven mat för att minska matsvinnet men det här är ett annat sätt som är värt att prövas. Det viktiga är att få barnen att förstå vad matsvinnet gör för miljön och att man inte ska ta mer mat än man orkar äta upp men på vägen dit är det ett bra och lärorikt sätt att visa med teckningar hur barnen nått målet den dagen. 

Anneli Jakobsson

Sverigedemokraterna

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: