Annons:

Sök

Annons:

SD:

Äldreomsorgen är ingen integrationsplats, skriver Anneli Jakobsson.

SD: "Äldreomsorgen är inte en integrationsplats"

Det närmar sig sommar och semester för personal inom äldreomsorgen i Vimmerby kommun, en ledighet de ordinarie verkligen förtjänar men det finns ett orosmoment och det är att under den här perioden anställs det vikarier som inte behärskar svenska i tal och skrift och många brukare förstår inte vad vikarien säger. 

Annons:

Kommunen hävdar att det redan finns språkkrav innan anställning sker och det kanske det gör, i text men inte i handling. Hela anställningssystemet är för slappt från början. Hade kraven varit hårdare, att behärska svenska i tal och skrift enligt socialstyrelsens rekommendationer som är svenska som andra språk på gymnasienivå, ja, då hade vi inte varit i den situation vi är i idag. Det här är helt rimliga och uppnåeliga krav.

Brukarna har rätt till sin omsorg och att kunna konversera med sin tjänstgörande personal för att få sina behov uppfyllda utan risk för språkförbistringar. Viktigt är att påpeka att Vimmerby kommun har en riktigt bra omsorg och det är synd att man inte har hårdare språkkrav innan anställning sker, för att få upp betyget. Brukarna är inga maskiner och man kan inte anställa enligt löpande band principen som något slags ackord där kvantitet går före kvalitet.

Äldreomsorgen är inte en integrationsplats. Den finns till för att de äldre ska få service och brukaren ska vara i focus och all personal inom äldreomsorgen och hemtjänst ska vara cerifierade och behärska svenska i tal och skrift vilket ska vara ett krav vid anställning. 

Anneli Jakobsson SD Vimmerby 

Kjell Jakobsson SD Vimmerby 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: