Annons:

Sök

Annons:

DEBATT: Vi delar inte Socialdemokraternas ekonomiska världsbild

Malin Sjölander och Jimmy Loord skriver att man inte delar S ekonomiska världsbild. Foto: Pressbild

DEBATT: Vi delar inte Socialdemokraternas ekonomiska världsbild

Vi vill börja med att tacka Angelica Katsanidou för att hon tog sig tid att svara på vår debattartikel om årsredovisningen för Region Kalmar län 2019. Men det blir allt mer tydligt att vår bild av verkligheten skiljer sig åt fundamentalt.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

För att kunna lösa problem måste man börja med att erkänna dem. Redan där ser vi annorlunda på regionens ekonomi. Vi har under tio års tid kunnat se hur exempelvis hälso- och sjukvårdsförvaltningens underskott ökat från 50-75 miljoner årligen till hisnande 326 miljoner förra året. Sammantaget gick förvaltningarna i regionen back med 361 miljoner kronor i fjol, något som vi tog upp redan under våren då de första prognoserna kom. 

Även när vi jämförde med övriga regioner i landet så hamnade Kalmar län i bottenskiktet – på en osmickrande femteplats från botten. Det förvånar oss att det politiska ledarskapet ryckte på axlarna, förnekade och omtolkade prognoserna istället för att vidta skarpa åtgärder, något som vi i M och KD föreslog. Bland annat föreslog vi att politiken skulle fördjupa sig i ekonomin för att hitta undvikbara kostnader, och att den ekonomiska uppföljningen skulle bli mer omfattande än ett A4-papper – i en verksamhet som omsluter 8 miljarder kronor.

De såg ingen annan utväg

Socialdemokraterna såg inte någon annan utväg än att höja skatten med 250 miljoner kronor. Samtidigt som de vägrade att se över kostnaderna för hyrbemanningen som på bara två år ökat från 152 miljoner kronor till 208 miljoner. Kostnaderna för uteblivna besök beräknas ligga mellan 100 och 200 miljoner kronor varje år. När vi ville mäta och bedöma de ekonomiska effekterna av detta avslogs det.

Samtidigt ser vi hur administrationens andel av sjukvårdskostnaderna ökar årligen. Även detta borde setts över. Istället väljer Socialdemokraterna att luta sig mot att de finansiella tillgångarna gett ett positivt resultat, vilket egentligen bara handlar om att avkastningen på pensionsplaceringarna gick bra under 2019. Det faktiska resultatet innan man räknade in de lyckade börsplaceringarna låg på minus 93 miljoner kronor. 

Det hade varit så enkelt för majoriteten att säga ”ja, vi har problem med ekonomin, och vi i regionstyrelsen måste lägga ner mer tid och energi på att lösa detta”. Men istället väljer man att enbart belysa de delar av regionens verksamhet som går bra. 

Vi i M och KD vill värna den välfärd som vi alla bidrar till och är beroende av. Men för att säkra den välfärden behövs modiga och kloka politiker som också orkar hålla ordning på och ta ansvar för ekonomin.

Malin Sjölander, oppositionsråd (M)

Jimmy Loord, oppositionsråd (KD)

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: