Annons:

Sök

Annons:

DEBATT: Hönor har inget med hen att göra!

Lova Engqvist.

DEBATT: Hönor har inget med hen att göra!

Jag skriver den här debattartikeln som svar till “Vi vågar vägra säga hen - vill inte förknippas med höns” då jag känner behovet av att rätta en del faktafel och framföra min egen åsikt om varför pronomenet hen borde användas ännu mer.

Annons:

Jag vill börja med att peka ut att det finns många exempel på svenska ord som har en annan betydelse i engelskan, tex slut, barn, bra, bad… om du använder pronomenet hen så kopplas du självklart inte till en höna! Det skulle vara som att koppla sina barn till lador, tänker på en - ursäkta mitt språk - slampa när vi säger att en saga är slut. Det finns många fler förslag.

Dessutom härstammar inte pronomenet från engelskan, utan från finskans hän, vilket är ett könsneutralt pronomen (Lunds universitet, 2018). Varför ni påstår att hen är ett kvinnligt pronomen samtidigt som ni en mening senare beskriver Wikipedias beskrivning av ordet som “ett svenskt könsneutralt pronomen” förstår jag inte… Har vi läst samma text? 

*

Att det bara skulle finnas två kön eller genus är konservativt, gammalt tänkande och jag hoppades att vi skulle slippa den här debatten 2021. Det finns massor med forskning som visar på att det finns fler genus. Sättet ni uttrycker er på kan uppfattas som aningen hatfullt eller ignorant. Enligt en artikel från Open Learn University, 2014, fanns det då 57 olika genus uppradade.

Hur många det finns idag kan jag inte svara på, men det är väl över två. Ni säger er vara medvetna om att det finns människor som inte känner sig bekväma med att använda pronomen som hon och han, varför är det så fel att använda hen i dessa fall?

Ordet hen har funnits med i Svenska Akademins Ordlista sedan 2015, så främmande kan det inte vara. Det tar alltid tid att vänja sig vid nya ord och det är inte ofta pronomen läggs till i ordlistor, men att ignorera någons önskan att du använder pronomenet hen i sammanhang med personen är lågt och fel. Vi kan alla säga fel ibland, men det gäller att rätta sig. Försök att föreställa dig hur det skulle kännas om någon använde fel pronomen när de talade om dig, även efter att du har tagit till dig mod och berättat vilka pronomen du känner dig bekväm med! 

*

Även exemplet om polisrapporten har jag en del att kommentera. I en rapport av tex en olycka skrivs det väldigt sällan vem som varit inblandad, detta på grund av Pressens publicitetsregler. Namn anges sällan bland annat av respekt för anhöriga, med undantag för om det finns ett allmänintresse. Vad någon har för genus eller kön påverkar inte en bilkrasch överhuvudtaget.

Vad spelar det för roll om det var en man eller kvinna eller ickebinär som körde ena bilen? Är det inte bättre att hålla sig neutral i rapporten och endast skriva “personerna inblandade” och använda pronomenet hen? Självklart är inte pronomen han och hon tabu! Jag anser dock inte att en människas könsdelar har något som helst att göra med en olycka som en bilkrasch.

Vi behöver visa att det är okej att sticka ut ur normen och det är okej att använda andra pronomen än han och hon. Visa stöd när någon är modig nog att berätta för dig hur de vill bli tilltalade och sätt dig in i ämnet. Försök att använda rätt pronomen och rätt namn. Allt tar tid att lära sig, men avfärda inte sådana viktiga saker endast för att det känns aningen främmande. 

Till sist vill jag lyfta att hen är inkluderande. Det samma kan inte sägas om “han” som tidigare i svensk historia använts för att omfatta en hel grupp.

Lova Engqvist

Länkar/källor:

Att skapa ett jämställt språk - Inflytandeguiden 

Jämställt språk – genusgranskning texter – normkritiskt språk 

Kön kan ge vårt språk fler nyanser 

Jämställda texter – Språkkonsulterna 

Annons DEBATT: "Vi vågar vägra säga hen – vill inte förknippas med höns"  

Hen. Bakgrund, attityder och användande 

57 genders (and none for me?) - Part two - OpenLearn - Open University 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: