Kommunchefen Carolina Leijonram får stenhård kritik för sin skrivelse i ärendet om att bygga ny skola. Foto: Simon Henriksson
Kommunchefen Carolina Leijonrams agerande mot den politiska majoritetens uttryckliga vilja ställer verkligen hennes roll på sin spets. Ur flera aspekter.
En ledande chef i privata näringslivet som öppet agerar direkt mot ett beslut som fattats i bolagsstyrelsen lär snart få se sig utbytt av densamma.
Leijonram kan luta sig mot offentligheten och sin yttrandefrihet. Att hon självklart har rätt att uttrycka sin åsikt. Den möjligheten har inte Ericssons VD.
Samtidigt som Leijonram med all rätt uttrycker sin åsikt så förstår ändå de allra flesta att hennes agerande direkt blir till en förtroendekris. Hon är kommunens högsta tjänsteman och den chef som ska vara ett föredöme för alla kommunanställda. Om hon agerar stick i stäv med politikens beslut, vilken anledning finns det för andra anställda att följa de beslut och riktlinjer som finns?
Steg 1A i kommunpolitik
I en rapport som kom för några år sedan (http://www.natkom.se/PDF/Erfa-rapporter/003.pdf) så beskrivs rollfördelningen mellan tjänstemän och politiker. Enkelt uttryckt så ska politiker ägna sig åt ”vad-frågor” och tjänstemän åt ”hur-frågor”. Kort sagt; politiker fattar beslut och tjänstemän genomför.
Innan politiker fattar beslut så behöver de ett underlag för sitt beslut. Det kan man ta fram på olika sätt, vanligtvis via just tjänstemän men självklart utifrån egna kunskaper och erfarenheter.
Det som hände i Vimmerby häromdagen var att den politiska majoriteten fattade ett inriktningsbeslut att ge tjänstemannakåren i uppdrag att ta fram de underlag som behövs för att bygga en ny skola. Steg 1A i kommunpolitik.
Klyften torde vara bred
Det är därför det blir så väldigt problematiskt när Leijonram redan i förväg har lagt ned arbete på att slå fast att beslutet inte går att genomföra och sedan meddelar detta samtidigt som beslutet tas. Hon har alltså redan innan uppdraget gavs henne lagt fast ribban.
Ett utredningsuppdrag som sannolikt skulle ta ganska många månader att genomföra vispas bort med en text från kommunchefen. Det innebär att man absolut kan dra slutsatsen att Leijonram faktiskt inte ens vill utreda på ett djupare sätt.
Som lite extra dilemma väljer dessutom oppositionen att i sin protokollsanteckning stödja Leijonrams ställningstagande. Klyftan mellan den styrande majoriteten och deras högra hand torde vara ganska bred numera.
Visat total ovilja
Så inte nog med att Leijonram och oppositionen sitter i samma båt – hon har skadat sitt förtroendekapital på ett sätt som lär var svårt, om inte omöjligt, att reparera. Hon har visat att hon har på sig breda skygglappar och hon har visat total ovilja att vara öppen, lösningsorienterad och positiv till förändring.
Den fajt Leijonram väljer att ta inför öppen ridå borde hon ha klarat av att ta med sina politiska kontakter – två kommunalråd. Om hon hade misslyckats där med att få fram sin vilja så borde hon självklart ha ändrat taktik om hon var det allra minsta intresserad av att sitta kvar på sin stol.
Hennes möjligheter att skapa sig en annan karriär efter ett sådant agerande lär även det vara svårt.
Politikerna står till svars
Medborgare måste kunna lita på att det är valda politiker som fattar besluten. Det är nämligen de valda politikerna som står till svars inför samtliga instanser, inte minst i valen som sker vart fjärde år. Om medborgarna då dömer så ska det åtminstone kunna baseras på beslut och agerande som politikerna själva skött. Inte på ovilja från de som är satta att verkställa.
Vän av demokrati och ordning
Fotnot: Repliken hittar du här.